Help, kalkaanslag in huis!

Kalkaanslag kan erg hardnekkig zijn in huis. Het is dan ook een behoorlijke klus om schoon te krijgen. Vaak denken we hierbij alleen aan de kranen in de badkamer of het toilet waar kalkaanslag schoongemaakt moet worden. Er zijn alleen veel meer andere plekken waar kalkaanslag voorkomt, maar je niet zo snel aan zal denken om ook schoon te maken. We gaan je vertellen welke plekken je zeker niet mag vergeten te ontkalken.

Huishoudelijke apparaten

Als de kalkaanslag van het water komt, is het logisch dat huishoudelijke apparaten die water gebruiken ook last krijgen van kalkaanslag. Bepaalde apparaten zoals een luxe koffiezetapparaat zullen zelf aangeven wanneer hij ontkalkt moet worden. Bij andere apparaten moet je er zelf aan denken dat dit moet gebeuren. Wanneer je meer een theedrinker bent, zal het ontkalken waterkoker ook regelmatig moeten gebeuren. Andere huishoudelijke apparaten die snel vergeten worden zijn bijvoorbeeld de wasmachine of de vaatwasser. Dit zijn apparaten waar je zelf mee schoonmaakt, maar ook deze kunnen juist last krijgen van kalkaanslag. Ook deze moet je regelmatig een schoonmaakcyclus draaien. Dit kan bijvoorbeeld al in de vorm van zout toevoegen. Je kunt dit beter goed bijhouden en regelmatig doen, dan hard moeten poetsen of agressieve middelen moeten gebruiken om het weer schoon te krijgen.

Meest voorkomende plek

De meest voorkomende plek voor kalkaanslag blijft toch echt de badkamer. Het water komt natuurlijk overal in de douchecabine of inloopdouche, wat dus elke keer weer kalkaanslag kan veroorzaken. Dit zie je natuurlijk niet na 1 keer douchen, maar het bouwt zich toch elke keer weer op. Zeker op kranen, de douchekop en een glazen wand kan dit vervelend en hardnekkig worden. Om dit te verminderen raden we je aan om je douche altijd goed droog te vegen na gebruik. Veeg de vloer en muren droog met een raamwisser en maak ook de kranen en douchekop droog. Er zal altijd wel iets van kalkaanslag ontstaan, maar met een HG anti kalk schoonmaakmiddel is dit makkelijk schoon te krijgen en doordat je het bijhoudt hoef je ook niet zo hard te poetsen!

Een waterontharder

Manieren om kalk te voorkomen of hoe je het kunt schoonmaken is natuurlijk al slim om te weten. Nog fijner zou het zijn als je het bij de bron al kunt verminderen. Over het algemeen is het water in Nederland wat harder, wat inhoudt dat er meer kalk in zit. Als je zachter water in huis wilt, kun je een waterontharder laten plaatsen. Deze filtert de mineralen en zouten uit het water en dit zorgt ervoor dat er zachter water uit de kraan komt. Zachter water bevat dus minder kalk en zal dus minder kalkaanslag veroorzaken. Zo weet je zeker dat je een stuk minder vaak hoeft te poetsen!

Beeld: Adobe Stock