Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken, namelijk door het zonlicht. Helaas schijnt de zon niet het hele jaar door, terwijl je lichaam wel altijd vitamine D nodig heeft. In bepaalde perioden van het jaar is het daarom raadzaam om je vitamine D aan te vullen met supplementen. In sommige gevallen is het zelfs aanbevolen om het hele jaar door extra vitamine D in te nemen. Misschien vraag je je af wat de beste vitamine D supplementen zijn. Daarom gaan we daar dieper op in in dit artikel.
Wat is vitamine D?
Vitamine D is onmisbaar voor het goed functioneren van een hoop lichaamsfuncties. Het speelt een belangrijke rol voor de weerstand, het energieniveau en sterke botten. Daarnaast versterkt vitamine D de opname van magnesium en calcium, wat ook een reden is dat deze mineralen vaak gecombineerd worden met een inname van vitamine D. In de zonnige weken van het jaar is een wandeling in het zonlicht voldoende om genoeg vitamine D tot je te nemen. Echter, is de donkere maanden kan er een tekort ontstaan. Voor de gezondheid wordt een dagelijkse hoeveelheid van tien kilogram per dag aanbevolen. Voor mensen met een donkere huidskleur, ouderen of zwangere vrouwen is de aanbeveling zelfs twintig milligram. Ook veganisten of vegetariërs hebben een vergroot risico op een tekort aan vitamine D. Dit tekort leidt tot vermoeidheid, een verminderde weerstand en in het ergste geval zelfs zwakkere botten.
Vitamine D2 en D3
Om de vraag te beantwoorden welke vitamine D supplementen het beste zijn, moeten we eerst kijken naar de twee vormen van vitamine D die het belangrijkste zijn: D2 en D3. Vitamine D2 krijg je binnen door het eten van plantaardige voeding, vooral paddenstoelen en schimmels die onder uv-licht groeien. Andere bronnen van vitamine D2 zijn ontbijtgranen, fruitsappen, margarine en plantaardige melk. Dat is allemaal voeding waar vitamine D aan toegevoegd is. Vitamine D3 wordt door het lichaam aangemaakt in de zon. Daarnaast kun je D3 binnenkrijgen door het eten van vette, dierlijke producten als boter en margarine, vis en eigeel.
Calcifediol
Zowel D2 als D3 worden in de lever afgebroken, waardoor een stof wordt aangemaakt dat calcifediol heet. Calcifediol is het stofje dat aangeeft wat het vitamine D-gehalte in je bloed is. Het verschil tussen de twee zit in de opneembaarheid. Vitamine D3 wordt makkelijker door het lichaam opgenomen dan D2. Daardoor is D3 veel effectiever, en zorgt voor een grotere hoeveelheid calcifediol. Door voldoende vitamine D3 in te nemen wordt het immuunsysteem ondersteund. Daarnaast blijven je botten, tanden en spieren gezond, doordat D3 ervoor zorgt dat calcium en fosfor in de botten opgenomen worden. Bovendien bevordert D3 de groei van huidcellen, en heeft een positief effect op de glucosehuishouding. Kortom, wil je een vitamine D supplement nemen, zorg er dan dus voor dat het D3 bevat.
Beeld: Pexels