Of je nu fijne lijntjes, roodheid of pigmentvlekken wilt verminderen of juist een strakkere huid wilt krijgen: led-gezichtsmaskers zijn the way to go. Maar hoe werkt led-licht eigenlijk?
Hightech snufje
Je hebt ze vast weleens gezien: van die futuristische led-gezichtsmaskers die heel je gezicht omhullen en een rood, blauw of geel licht uitstralen. Darth Vader is er niets bij. Ondanks het bizarre uiterlijk worden led-maskers steeds populairder. Led-lichttherapie wordt al jaren gebruikt in huidverzorgingssalons en -klinieken. Begrijpelijk, want met serums en crèmes behandel je vooral de eerste huidlaag: de opperlaag. Led-licht trekt ook de diepere huidlagen in waardoor het de huidstructuur en vochtbalans kan verbeteren en de collageen-aanmaak kan stimuleren.
Onderzoek
Uit wetenschappelijk onderzoek, van onder meer the American Academy of Dermatology, blijkt dat led-lichttherapie dan ook tal van positieve voordelen voor je huid heeft. Pigmentatie, acne, fijne lachrimpeltjes bij je ogen en mond, fronslijnen in je voorhoofd, een grauw tint of een slappe huid? Led-lichttherapie to the rescue.
Klinkt bijna als een wondermiddel en dat terwijl je niet hoeft te snijden of prikken. Niet gek dat we steeds meer knappe maskers op de beautymarkt zien verschijnen die je veilig thuis kunt gebruiken. Al is het wel een fikse investering. Aan de meeste gezichtsmaskers hangt namelijk een pittig prijskaartje. Maar zeker als je last hebt van specifieke huidklachten als littekens, rosacea, acne en hyperpigmentatie kan zo’n led-lichtmasker de moeite waard zijn.
Hoe werkt led-lichttherapie?
Goed, maar hoe werkt het dan? Bij led-lichttherapie stel je de huid via een masker bloot aan verschillende golflengtes van licht die diep in de huid terechtkomen. Deze stralen zijn – in tegenstelling tot uv-licht – goed voor je huid. Led-licht stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en kan beschadigd weefsel herstellen. Wat de lichtstralen precies voor je huid doen, hangt overigens af van de kleur van het led-licht, daarover straks meer. Opmerkelijk feitje: led-lichttherapie is in de jaren negentig uitgevonden door NASA-wetenschappers. Ze kwamen erachter dat planten in de ruimte konden groeien dankzij led-licht. Al snel daarna bleek dat led-licht ook huidcellen kan vernieuwen, het spierherstel stimuleert, ontstekingen vermindert en wondgenezing versnelt.
Alle kleuren op een rij
Er zijn verschillende kleuren led-licht, die allemaal weer iets anders doen voor je huid. Elke kleur dringt door tot verschillende dieptes, waardoor er dus een ander effect ontstaat. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke huidwensen en zoek dan een masker dat de juiste led-kleur heeft, zodat je ook echt iets aan de behandeling hebt. Overigens zijn er ook led-gezichtsmaskers met meerdere kleuren led-licht.
- Rood: rood led-licht stimuleert de collageen- en elastineproductie in de huid en stimuleert de bloedcirculatie. Heb je rimpels en fijne lijntjes, en wil je een strakkere huid? Dan ga je voor rood. Infrarood (wit licht): heeft een zelfde werking als rood led-licht, maar kan nog dieper de huidlagen binnendringen waardoor het de aanmaak van fibroblasten (cellen in je bindweefsel) stimuleert en er meer collageen kan worden aangemaakt. Infrarood werkt ook herstellend en genezend.
- Blauw: deze kleur heeft een antibacteriële werking en is een aanrader als je last hebt van acne of een onrustige huid. Blauw werkt dus ook goed tegen overtollig talg. Als blauw wordt gecombineerd met rood licht heeft het ook een ontstekingsremmende werking op de huid.
- Groen: heb je last van hyperpigmentatie of ouderdomsvlekken, dan is groen the way to go. Deze kleur kalmeert je huid en egaliseert.
- Geel: bij littekens, roodheid of rosacea is een masker met deze led-kleur een goede optie. Geel led-licht werkt helend, kalmerend en verjongt. Ook ideaal bij een gevoelige huid.
- Paars: een combinatie van rood en blauw led-licht dat kalmerend werkt, ontstekingen tegengaat, maar je huid ook verjongt en laat stralen.
Even volhouden
Enthousiast geworden? Snappen we, maar verwacht geen wonderen na één keer gebruik. Led-lichtmaskers moet je (net als de meeste crèmes en serums) minimaal een tot twee maanden gebruiken voordat je echt een verbetering van je huid ziet. In de praktijk betekent dat dus dat je het masker wekelijks twee tot drie keer moet opzetten. Lang hoeft dat echter niet, vaak zijn tien minuten al genoeg.
Tekst: Babette Dessing | Beeld: Adobe Stock