Taboes in de zorg? Gooi ze overboord! 

Waar het gaat om mentale en fysieke gezondheid heersen er nog altijd veel taboes. Vanuit de historie is het zo gegroeid dat mensen zich snel schamen voor zaken waar het gaat om het lichaam. Eigenlijk best gek, want één ding is zeker: we krijgen allemaal vroeg of laat te maken krijgen met uitdagingen op dit gebied. Is het niet op fysiek-, dan wel op mentaal terrein. Er worden gelukkig wel stappen in de goede richting gezet, maar heel snel lijkt dit niet te gaan. Over welke onderwerpen we toch echt eens open en eerlijk over moeten zijn? Lees snel verder.

Verslavingen

Ontzettend veel mensen krijgen in hun leven vroeg of laat te maken met een vorm van verslaving. Van een gokverslaving tot een verslaving aan drugs, allemaal kunnen ze een enorme belemmering zijn voor je welzijn. Echter wanneer je te lang wacht met bijvoorbeeld hulp bij gokproblemen wordt het probleem vaak alleen maar groter. Dit lange wachten komt vooral doordat mensen er eerst niet over durven te praten en schaamte ervaren. Dat is dus echt iets wat anno 2024 niet meer nodig is. Een verslaving is geen zwakte maar een vorm van ziekte wat je overkomt. Hiertegen weerstand bieden gaat veel eenvoudiger met steun uit je omgeving én met steun uit professionele hoek. Kijk daarom ook eens op https://www.connection-sggz.nl/ wat allemaal mogelijkheden zijn om snel van een verslaving af te komen. En bovenal; praat erover!

Mentale ziektes

Naast een taboe op verslavingen, heerst er ook nog altijd een taboe over het praten omtrent mentale uitdagingen. Vaak gaat het nog wel waar het aankomt op burn-outs en andere stress gerelateerde ziektes, en dat komt waarschijnlijk doordat een externe factor dan de oorzaak is. Waar het gaat om zaken als een eetstoornis, depressie of bipolaire stoornis is het veel lastiger om open en eerlijk te zijn. Dit komt doordat er nog steeds vooroordelen over zijn en mensen bang zijn als zwak te worden neergezet. Maar ook bij deze soort ziektes kan praten de pijn enorm verlichten en het herstel bevorderen. Investeer hier dan ook in en breek het taboe open. Alleen dan kan je een duurzame weg naar herstel inslaan.

Geslachtsziektes

Ook geslachtsziektes zijn nog iets waar niet over gepraat wordt. Gelukkig is er door een innovatie op het gebied van medicijnen wat betreft HIV een enorme stap voorwaarts gezet, maar dat is niet bij iedere geslachtsziekte het geval. Zo is er ook een neergang bezig qua het aantal HPV uitstrijkjes, iets wat voor vrouwen levensreddend kan zijn. Praat hierover, want ook dit is iets wat heel veel mensen ooit in het leven raakt. En wanneer het niet of te laat wordt herkend, kunnen de consequenties onwijs groot zijn.

Kortom; realiseer je dat taboes echt in ons hoofd zitten en onszelf belemmeren. Breek het open, en praat over zaken waar het nog niet zo vanzelfsprekend van is om erover te praten. Het gaat veel oplossen en de pijn verzachten, en ook gaat dit het herstel bevorderen. En daarmee zal het je geluk doen groeien. Iets waar we stiekem allemaal naar verlangen!