Deze skincare-ingrediënten kun je volgens experts beter niet gebruiken in het najaar

Sommige ingrediënten doen in de winter meer kwaad dan goed.

Attractive black young woman applying cream on face skin looking in mirror.

Als de temperatuur verandert, verandert ook de behoefte van je huid. In het najaar is het kouder en is de lucht droger. Het kan zijn dat je normale verzorgingsroutine daarom niet meer goed werkt. Experts delen welke skincare-ingrediënten je in de winter beter kunt vermijden, omdat ze meer kwaad dan goed doen.

Vermijden

Door het koude weer in de winter is de kans groot dat je huid wat droger en roder wordt. Dit resulteert in bijvoorbeeld een geïrriteerde en schilferige huid. Iets waar je niet op zit te wachten, toch? Dat je je skincare dus moet aanpassen als je hier last van hebt, is logisch. Maar wist je ook dat als je een vettige huid hebt, je je skincare-routine aan de lage temperaturen moet aanpassen? Experts leggen het allemaal uit op Huffpost.

Zuren

Als eerst moet je verschillende ‘zuren’ vermijden in de winter, zo leggen experts uit. Als jij bijvoorbeeld je huid te vaak scrubt, kan deze schilferig aan gaan voelen. Verschillende zuren kunnen er dan voor zorgen dat je huid weer glad wordt. Echter, moet je daar in de winter mee oppassen.

“Ze verwijderen niet alleen maar dode huidcellen, maar ook de vochtvasthoudende, gezonde huidvetten die zich tussen de dode huidcellen in de buitenste huidlaag bevinden”, zo legt Dr. Loretta Ciraldo uit. “Zuren zijn juist de categorie waar we voorzichtig mee moeten zijn tijdens onze huidverzorging in de winter”, voegt ze daar nog aan toe.

Retinol

Ook retinolen moet je vermijden in de winter. Dit ingrediënt kan namelijk een erg irriterende werking hebben op je huid in de winter. Maar hoe komt dat? “Retinolen verhogen de productie van collageen en elastine, de ondersteunende structuren van de huid en is belangrijk voor het voorkomen van fijne lijntjes”, aldus Dr. Carmen Castilla. “Als de luchtvochtigheid daalt, wordt de huid droger. Retinolen kunnen dan dus nog irriterender zijn voor de huid”, voegt Dr. Margarita Lolis eraan toe.

Alcohol

Alcohol wordt vaak gebruikt in verschillende toners of serums, maar kan bij een lagere temperatuur op de lange termijn uitdrogend werken. “Het kan de huid ontdoen van haar natuurlijke oliën, wat leidt tot droogheid en irritatie. Als je een toner op alcoholbasis gebruikt, schakel dan over op een mildere toner”, aldus Lolis. “Alcohol wordt soms gebruikt om de barrièrefunctie te verminderen voor de doordringing van werkstoffen met een hoger moleculair gewicht, zoals hyaluronzuur”, voegt Ciraldo eraan toe.

Benzonyl peroxide

Benzoyl peroxide kun je misschien wel herkennen als je last hebt (gehad) van acne. Zo werkt het als een antisepticum om acne te bestrijden. “Het kan echter zeer irriterend zijn, vooral in de koudere maanden. Het gebruik ervan kan gepaard gaan met roodheid, een branderig gevoel, droogheid en schilferigheid”, aldus Lolis.

Bron: Happy in Shape | Beeld: Adobe Stock