10 Makkelijke manieren om je garderobe duurzamer te maken

Als iedereen iets bewuster shopt, komen we een heel eind.

Givenchy - Paris Streetstyle Fall Winter 2023

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en het verbeteren van de duurzaamheid in de fashion wereld is daarom belangrijker dan ooit. Niemand is perfect, maar als iedereen iets bewuster shopt, komen we al een heel eind. Het kan echter moeilijk zijn om te weten waar je nou eigenlijk moet beginnen als je een duurzamere garderobe wilt. Verschillende fashion experts geven aan Who What Wear tips om op een makkelijke manier de eerste stappen te zetten.

1. Was je kleding minder en gebruik geen droger

'Onderzoek heeft aangetoond dat het wassen verantwoordelijk is voor 60% tot 80% van de totale milieu-impact van een kledingstuk, dus je kunt je impact aanzienlijk verminderen door je kleding pas na een paar keer dragen in de wasmand te gooien. Om energie te besparen kun je je kleding op 30 graden wassen; dit zou het energieverbruik tot 40% verminderen in vergelijking met wassen op 40 graden. Laat je kleding vervolgens aan de lucht drogen', aldus duurzaamheidsexpert Brooke Roberts-Islam.

2. Zorg voor een opgeruimde kledingkast

'Sorteer je garderobe en wees zuinig op wat je hebt. Als je kunt zien wat er in je kast hangt, is de kans groter dat je inventief bent met het stijlen van je outfits, wat betekent dat je minder snel geneigd bent nieuwe items te kopen. Het heeft zoveel waarde om minder te hebben. Met minder is je geest rustiger en je hoofd helderder', tipt duurzaamheidsambassadeur Venetia La Manna.

3. Doe de ex-test

'Een van de meest bewuste manieren om te winkelen is door dingen te kopen die je over en over wilt dragen. Eén van de stomste, maar meest effectieve manieren om dit te doen, is voor mij om mezelf de vraag te stellen: 'Zou je een ex tegen willen komen in dit kledingstuk? Zou je je zelfverzekerd en lekker in je vel voelen?' Zo niet, dan laten liggen. Minder impulsief kopen zorgt ervoor dat we een kleine, goed doordachte en duurzamere kledingkast hebben', zegt Cora Hilts, founder van een duurzaam platform.

4. Probeer altijd organisch katoen te kopen

'Probeer stoffen te vermijden die microvezels gebruiken; deze stoffen vervuilen vaak de oceanen. Kies liever organisch katoen of katoen met het internationale GOTS-certificaat die eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verder verwering ervan tot kledingstukken. Doe altijd je research', aldus Nia Jones, co-founder van een duurzaam platform.

5. Gooi kleding nooit in de prullenbak

'Koop items die je zo mooi vind dat je weet dat je ze voor altijd zult houden. Probeer ook iets te repareren voordat je het vervangt. Scheurtjes, gaatjes en missende knopen zijn makkelijk te maken. Gooi ook nooit kleding weg bij het huisvuil, dit wordt verbrand of belandt op een stortplaats. Terwijl je er misschien nog iemand anders blij mee kan maken door het weg te geven of in een kledingbak te doen', zegt Morgane Sézalory, founder van het kledingmerk Sézane.

6. Stel een merk vragen als je iets niet zeker weet

'De oorsprong van een item kennen en weten hoe het zijn eindproduct heeft bereikt, is een goed uitgangspunt. Als je iets wil kopen, doe dan moeite om het verhaal en het proces erachter te leren kennen. Ga op onderzoek uit en stel vragen. Hoe meer je weet, hoe beter je een keuze kunt maken. Kun je iets niet vinden, benader dan gewoon het merk', zeggen Belinda en James Yu, co-founders van Wicker Wings.

7. Geef items die je al hebt een nieuw leven

'Herontdek een kledingstuk dat al in je kast hangt voordat je het weg doet om iets nieuws te kopen. Geef er een nieuwe twist aan door het item zelf te pimpen. Borduur er iets op, geef het een andere kleur of voeg leuke details toe', zegt Jemma Finch van Stories Behind Things.

8. Koop items waarvan je denkt ze lang te dragen

'Doe geen impulsaankopen en koop geen dingen die je maar één keer zult dragen. Het is het waard om te investeren in items die je écht geweldig vindt, van goede kwaliteit zijn en je het liefst voor altijd in je kast hebt hangen', vertelt Rixo co-founder Henrietta Rix.

9. Herken de kwaliteit van kledingstukken

'Wees oplettend tijdens het winkelen en probeer altijd te kijken of een kledingstuk van goede kwaliteit is en dus lang mee zal gaan. Een hoog prijskaartje of bekend merk betekent namelijk niet automatisch dat het goede kwaliteit is. Let daarom op de naden, de afwerking, de stof en de pasvorm', zegt Creative Director van Ninety Percent Ben Matthews.

10. Lees labels tijdens het winkelen

'Check de labels voordat je iets koopt. Tegenwoordig wordt het transparant gecommuniceerd op de labels of de verpakking als een product duurzaam is', raadt Mary Peffer, global marketing en brand creative bij J Brand.

Bron: Who What Wear | Beeld: NL Beeld