Dit zijn de meest trending reisbestemmingen van 2024

Ben jij op zoek naar de perfecte vakantiebestemming voor 2024? Het grootste jaarlijkse onderzoek van Booking.com heeft onthuld wat de trends van 2024 zijn, dus inspiratie genoeg!

Meest trending

Er wordt elk jaar gekeken naar welke 10 wereldwijde bestemmingen op Booking.com het hardst stijgen in populariteit en welke in 2024 niet mogen missen op de bucketlist van reizigers. Dit jaar zijn dat deze:

  • Valkenburg, Nederland
  • Beppu, Japan
  • Vlorë, Albanië
  • Mérida, Mexico
  • Portland, Oregon, Verenigde Staten
  • Buenos Aires, Argentinië
  • Chemnitz, Duitsland
  • Rotorua, Nieuw-Zeeland
  • Panglao, Filipijnen
  • Cairns, Australië

Opvallend: Valkenburg staat als eerste Nederlandse bestemming ooit in de lijst van de 10 meest trending bestemmingen wereldwijd. Dus mocht je het dichtbij huis willen houden dit jaar, dan mag deze Limburgse parel niet op je lijstje ontbreken.

Reistrends

Het onderzoek onthult niet alleen de meest trending bestemmingen, maar laat ook via zeven trends zien hoé de Nederlanders in 2024 gaan reizen. Komt-ie:

1. Surprise-vakantie

In het vliegtuig stappen, maar niet weten waar de reis naartoe gaat? Maar liefst 40% van de reizigers ziet het wel zitten om een keer op verrassingsreis te gaan. Eerlijk is eerlijk, dat is toch ook écht iets wat iedereen een keer gedaan zou moeten hebben? Zo zou bijna de helft van de Nederlandse reizigers een keer uit hun comfortzone willen stappen en wil meer dan een kwart wel met een vreemde op reis. Daarbij wil meer dan 57% van de Nederlanders dit jaar reizen zonder plannen. Wij zeggen: doen!

2. Alter ego vakantie

Misschien herken je het wel: op reis kun je zo genieten van de anonimiteit. Daar is 47% van de Nederlanders het mee eens. Ze vinden het heerlijk om geen bekenden in de buurt te hebben, want het geeft ze de kans om zichzelf op een nieuwe manier te leren kennen. Meer dan de helft van de reizende Nederlanders (55%) vindt zichzelf op reis dan ook de betere versie van zichzelf. Waarom? Omdat we minder belemmeringen voelen en we nieuwe aspecten over onze persoonlijkheid kunnen ontdekken. Ook neemt het alter ego weleens een materialistische kant aan. Zo huurt 29% van de Nederlanders op vakantie een mooiere auto dan ze thuis hebben. Ook is Main Character Energy zeker een ding op vakantie. Maar liefst 38% van de Nederlanders voelt zich de hoofdpersoon van hun eigen verhaal op vakantie. En zo hoort het ook, toch?

3. Verkoelende vakantie

Mocht je denken dat iedereen het liefst naar een tropische bestemming reist... Niets is minder waar. Best een flink deel van de Nederlanders – 31% om precies te zijn – gaat juist op zoek naar een koelere bestemming als de temperatuur bij huis stijgt. Ook staat de aanwezigheid van water steeds vaker centraal bij onze vakantiekeuzes. Van de Nederlandse reizigers gaf maar liefst 63% aan dat ze zich direct meer ontspannen voelen als ze bij water in de buurt zijn. Ook het ‘bewuste onderdompelen’ wordt steeds populairder. Denk aan wildzwemmen en de ijsbad therapie-beweging.

4. Lokaal eten op vakantie

Patat op vakantie? Liever niet. Bijna de helft van de Nederlandse reizigers (45%) wil juist de traditionele gerechten van hun vakantieland ontdekken. Ruim twee derde (67%) wil in het nieuwe jaar de traditionele smaken proeven van de oorspronkelijke keuken. Daarbij zouden ze het leuk vinden om culinaire geheimen te ontdekken door bijvoorbeeld een kook- of wijnworkshop in hun vakantieland te volgen. Zo'n workshop kun je er op Booking.com trouwens meteen bij boeken; leuk!

5. Date-vakantie

Je grote liefde over de grens vinden, dat lijkt 24% van de Nederlandse singles wel wat. Ook zou 23% van de Nederlandse reizigers ervoor kiezen om op vakantie te gaan als ze een relatie hebben beëindigd om zo over hun liefdesverdriet heen te komen. Voor de mensen die al een relatie hebben: 1 op de 5 stellen wil dit jaar tijdens hun reis de band met hun partner versterken. Zijn er ook kinderen? Ouders geven aan juist behoefte te hebben aan tijd voor zichzelf en in 2024 helemaal alleen op reis te gaan.

6. Goedkopere vakantie

Het zijn dure tijden en dus besparen mensen op vakanties. Wel 43% van de reizende Nederlanders is dit jaar daarom van plan om in 2024 naar een bestemming te gaan waar de kosten voor levensonderhoud lager zijn dan thuis. Daarbij wil 35% van de reizigers liever vlak bij huis op vakantie gaan, om zo de kosten laag te houden (reminder: Valkenburg!) en 30% is van plan hun kinderen eerder van school te halen, zodat ze buiten het hoogseizoen kunnen reizen.

7. Eco-vakantie

Vroeger klonk een eco-vakantie misschien heel oubollig, tegenwoordig gaan duurzaamheid en stijl heel goed samen. Dit jaar is 36% van de reizende Nederlanders op zoek naar een duurzamere accommodatie. Ook wil 49% van de reizigers het liefst overnachten bij een duurzamere accommodatie die groene ruimtes en planten heeft, zodat de natuur niet stopt bij de voordeur van hun verblijf. Snappen we!

Haven Lake Village

Ben jij nu helemaal in de vakantiestemming? En lijkt het jou heerlijk om je in luxe te wanen in een smaakvol ingerichte villa? Elegance verbleef twee nachten in Haven Lake Village in Kortenhoef en we kunnen zeggen: ja dit is een echte aanrader. In deze luxe villa’s heb je een uitzicht over het meer en kom je volledig tot rust – ideaal dus als je aan de dagelijkse sleur wilt ontsnappen. De villa’s zijn ontzettend ruim met een dubbele douche in de badkamer en twee riante slaapkamers. Plus een grote keuken om zelf lekker in te kokkerellen, al kun je ook kiezen voor de private dining service van het restaurant Docks om de hoek die onder andere overheerlijke espresso martini’s serveren. De kers op de taart is toch wel het buitenbad op de veranda. Drankje in je hand en niets meer aan doen. Wil je er toch even op uit? Fiets of wandel dan door de prachtige natuurgebieden die Kortenhoef te bieden heeft. Zo vind je in de omgeving veel buitenplaatsen, chique! Ook kun je lekker in een bootje stappen om de Loosdrechtse Plassen te ontdekken of tot rust komen tijdens een (duo) ontspanningsmassage in je eigen villa. Hoe lekker!

Als je nu niet genoeg inspiratie hebt, weten wij het ook niet. Dus, waar gaat de reis naartoe? Boeken maar!

Beeld: Booking.com