5 Tips voor het vinden van de beste supermarktproducten

Met deze tips kom je een heel eind.

Young woman looking at products of shelves while buying in supermarket.

Wat maakt een supermarktproduct het beste product? Meestal zit dat in de juiste combinatie van prijs, kwaliteit en persoonlijke voorkeur. Maar hoe vind je die ideale mix? Met de volgende 9 tips kom je een heel eind.

1. Lees beoordelingen

Veel mensen zijn er inmiddels aan gewend om bij een grote aankoop vooraf online beoordelingen te checken. Dat dit ook mogelijk is bij supermarktproducten is alleen niet bij iedereen bekend, maar online recensies en beoordelingen van andere consumenten kunnen waardevolle inzichten bieden over de kwaliteit en smaak van producten. Ben je op zoek naar bijvoorbeeld een goede wijn? Dan kun je ook kijken naar welke wijn als best getest is door bijvoorbeeld de Consumentenbond. Ook het doorlezen van de grotere landelijke kranten kan de moeite waard zijn. Kranten zoals De Telegraaf en het AD voeren regelmatig tests uit, bijvoorbeeld om de beste oliebol of kerststol te vinden.

2. Vergelijk prijzen per eenheid

Is de prijs van het product voor jou een belangrijke component? Kijk dan niet alleen naar de prijs van het product, maar ook naar de prijs per eenheid. Vaak wordt die laatste aangegeven in kilogram of liter. Hiermee wordt het gemakkelijker om producten met verschillende hoeveelheden te vergelijken. Je kunt dit bijvoorbeeld toepassen bij voorverpakte kaas, om snel te kunnen vergelijken welke kaas uiteindelijk per kilo goedkoper is. Die kiloprijs hoef je overigens meestal niet zelf uit te rekenen: vaak tonen supermarkten die prijs op het prijskaartje onder het betreffende product.

3. Koop huismerken

Het idee dat A-merken wat betreft kwaliteit altijd beter zijn dan huismerken is hardnekkig. Jammer, want in veel gevallen zijn de huismerken van prima kwaliteit. Heb jij een gezinslid dat bijvoorbeeld per se cola wil van een A-merk? Neem dan eens de proef op de som en schenk hem of haar eens een glas cola in van een huismerk, om te checken of het opgemerkt wordt. Niets gemerkt? Dan kun je dus volgende keer weer gewoon kiezen voor dat huismerk. Merkt de proefpersoon wel verschil? Tja, smaken verschillen en blijkbaar valt het A-merk in dit geval dan toch meer in de smaak. Maar dan zijn er nog tal van andere producten waarbij je dit ook kunt uitproberen. Vooral bij basisproducten zoals rijst en melk proef je vaak helemaal geen verschil en kun je dus flink besparen door te kiezen voor het huismerk.

4. Let op het keurmerk

Prijs en persoonlijke voorkeur spelen een belangrijke rol als het gaat om het bepalen van de beste supermarktproducten. Kwaliteit is de derde belangrijke pijler, maar die gaat verder dan alleen de smaak en uitstraling van het product. Keurmerken zoals biologisch, fairtrade of het Beter Leven keurmerk kunnen namelijk aangeven dat het product aan bepaalde kwaliteits- en duurzaamheidsnormen voldoet. De tijd dat dergelijke producten alleen in duurdere of gespecialiseerde supermarkten te koop waren, ligt al ver achter ons. Ook in discountsupermarkten wordt dit aanbod steeds groter. Kies bijvoorbeeld fairtrade chocolade, of biologische rode kool. Zo schaf je niet alleen de producten aan die het beste zijn voor jou, maar die ook nog eens het beste zijn voor je omgeving!

5. Kies voor lokale producten

Lokale en seizoensgebonden producten zijn vaak verser, waardoor ze heel goed kunnen behoren tot de beste supermarktproducten. Een mooie bijkomstigheid is dat de lokale producten soms ook goedkoper zijn. En omdat ze minder ver vervoerd hoeven te worden, zijn ze ook nog eens duurzamer. Handig om te weten: op veel verpakkingen staat wat het land van herkomst is van een product. Zo kun je makkelijk checken of je verse sperziebonen uit Kenia komen, uit Spanje, of toch uit Nederland. Als herkomst voor jou een belangrijk aspect is van een product, kun je met deze kennis dus makkelijker beslissen welk product voor jou de beste koop is.

Bron: Adobe Stock