Deze fashion-fouten worden volgens kenners het meest gemaakt

Al blijven wij van mening: rules are made to be broken.

Givenchy - Paris Streetstyle Fall Winter 2023

Ondanks dat mode geen regels kent, zijn er volgens kenners toch een aantal fashion-fouten die je liever niet maakt. Al blijven wij van mening: rules are made to be broken.

De ‘modefouten’

Weet je nog dat het ooit trending was om je string boven je broek uit te laten piepen? Anno 2023 krijgen de meesten hier de rillingen van – al beweren sommigen dat de trend terugkomt. Of wat dacht je van de low rise jeans, en dan praten we over very low. Moeten de meesten ook niet meer aan denken. Tijden veranderen, en daarmee ook onze smaak. Wat vroeg hip was, wordt nu als ‘fout’ gezien – tussen aanhalingstekens, want er zijn natuurlijk geen harde regels wanneer het op mode aankomt. Bovendien moet jij je ergens prettig in voelen.

“Het is ontzettend moeilijk om veelvoorkomende fouten aan te wijzen”, vertelt stylist Elliot Garnaut in gesprek met Vogue USA. “Echter, er zijn absoluut fouten die ik vaker zie dan anderen.” Als je die fouten voorkomt, stelt de stylist dat het enkel nog op je houding aankomt. “Kleed jezelf met confidence, en dan is het moeilijk om het verkeerd te doen.”

1. Kleding die niet goed past

Kleding die niet goed past is nooit een goed idee. “Een goede pasvorm kan het verschil maken tussen een goede een slechte outfit”, laat Garnaut weten. Natuurlijk is er een verschil tussen een oversized trui en een item dat zonder intentie niet goed past. Wil je dat iets eruitziet alsof het voor jou gemaakt is? Zorg dan dat het goed past. Wurm je niet in die broek die eigenlijk twee maten te klein is en doneer te heet gewassen truien aan het goede doel. En neem afscheid van te strakke of te losse beha’s. You get the gist.

2. De verkeerde accessoires dragen

“Accessoires maken je outfit af, maar het is zo makkelijk om het verkeerd te doen”, luidt het oordeel van Garnaut. Volgens de stylist is het belangrijk om te checken of een bepaalde accessoire wel geschikt is voor de gelegenheid. Eentje waar hij van gruwelt? Draagtassen in de avond dragen. Voor dit moment kun je volgens hem beter glinsterende, mini- of microtassen gebruiken. Of in ieder geval een schoudertas.

3. Sneakers op het verkeerde moment

Nog een faux-pas volgens Garnaut: ergens in de avond op sneakers verschijnen. “Sneakers mogen niet in het donker gezien worden”, stelt hij. Uitzondering: wanneer je na een heel speciale gelegenheid de hele avond wilt dansen – een bruid op Converse kan nog wel cool zijn. Verder zijn er geen uitzonderingen. Prachtige stiletto’s zijn altijd goed in de avond. Snak je naar comfort? Dan kun je soelaas vinden bij ballerina’s of loafers.

4. Het te bont maken met kleuren en patronen

Oké, tijd voor een lastige. Volgens Garnaut moet je het niet te gek maken met het combineren van kleuren en patronen. We know, we leven momenteel in een era waarin dit juist veel gebeurt en waarin dit veel wordt aangemoedigd. Lastig dus. “Wanneer je het goed doet, kunnen kleuren en patronen heel krachtig zijn”, aldus Garnaut. Maar als je het onjuist doet, kun je er als een clown uitzien.” De stylist deelt daarom een belangrijke stijlregel wanneer je een opvallende outfit wilt dragen. “Zorg ervoor dat je kleuren draagt uit dezelfde familie of dat je patronen draagt met een vergelijkbare variëteit.”

Maar nogmaals, als het op mode aankomt zijn er eigenlijk geen regels. Draag dus vooral wat jij zelf mooi vindt en waar je je goed in voelt.

Bron: Marie Claire | Beeld: NL Beeld