Dit moet je doen als je je oude baan mist

Goed om te weten.

Ben jij al een tijdje aan het werk bij je nieuwe baan, maar begin je je oude baan toch wel echt te missen? Geen zorgen. Het is volkomen normaal dat je dit gevoel kan ervaren. Toch kan dit voor een aantal mensen erg vervelend zijn. Want, wat als je je oude baan leuker vond dan je nieuwe baan? Wij vertellen je wat je dan moet doen.

Aanpak

We houden onszelf nog weleens trots voor dat we niet terug willen naar een oude werkgever. Maar als je daardoor niet doet wat je leuk vindt, is dat natuurlijk hartstikke zonde. Dus zie jij opeens een vacature uitstaan bij jouw voormalige werkgever? Dan is dat echt niet een stap terug. Uitzendorganisatie Walters People deelt een aantal tips hoe je een eventuele terugkeer kunt aanpakken.

Romantiseer de baan of functie niet

Walters People stelt voorop dat het belangrijk is dat je eerst even bij jezelf te rade gaat over die baan. Want waarom was je in eerste instantie eigenlijk vertrokken? Zet die redenen op een rijtje voordat je opnieuw solliciteert bij je voormalige werkgever. Heb je daarnaast nog een goede band met een aantal ex-collega’s? Vraag hen dan ook wat er is veranderd tijdens jouw afwezigheid.

Een belletje

Als er een vacature uitstaat, kun je daar natuurlijk op reageren. Al is er wellicht ook een betere manier. Zo kun je je ex-leidinggevende bellen als diegene er nog werkt en jullie goed uit elkaar zijn gegaan. Vertel hem of haar dat je je oude job mist en eigenlijk wel wilt terugkeren. Je oud-collega kan dan vertellen welke stappen jij het beste kunt zetten.

Verkoop jezelf

Je hebt al voor je ex-werkgever gewerkt, dus ze weten wat jij kan. Of dat betekent dat ze je zomaar weer zullen aannemen? Helaas, dat is niet altijd het geval. Je zult daarom duidelijk moeten maken waarom ze jou weer aan moeten nemen. Ook zul je je ex employer gerust moeten stellen. Het bedrijf zal je namelijk niet opnieuw in dienst nemen als je binnen no time weer met de noorderzon vertrekt. Maak daarom duidelijk dat je hart bij de zaak ligt.

Worstcasescenario

Je hoopt natuurlijk dat je de baan krijgt, maar het kan ook gebeuren dat je wordt afgewezen. Is dit het geval? Haal dan zeker verhaal en vraag waarom ze je niet opnieuw wilden aannemen. Overigens is het altijd goed om de banden daarna warm te blijven houden. Stuur eens een mailtje om te vragen hoe het gaat en zorg dat je een connectie met hen maakt op LinkedIn (mocht je dat nog niet gedaan hebben.) Zo laat je zien dat je interesse in het bedrijf oprecht is. Wie weet dat ze dan aan jou denken als er weer een vacature vrijkomt.

Bron: Marie Claire, Walters People | Beeld: Adobe Stock