Hoe zit het met de Nederlandse royals: stemmen zij vandaag ook?

De kans dat we een royal bij de stembus treffen ís aanwezig, zo blijkt.

Vandaag is voor veel Nederlanders een spannende dag: we trekken massaal naar de stembureaus om onze stem voor de Tweede Kamerverkiezingen uit te brengen. Maar hoe zit dat eigenlijk bij de royals: hebben zij ook stemrecht en zo ja, maken ze daar ook gebruik van?

Willem-Alexander en Máxima

Alle Nederlanders vanaf achttien jaar hebben stemrecht in Nederland – en surprise, surprise: dat geldt ook voor de Oranjes. De vraag is echter maar of ze daar ook daadwerkelijk gebruik van maken. Willem-Alexander doet dat niet: hij vindt dat hij als koning onpartijdig moet blijven. Máxima sluit zich daarbij aan en maakt ook geen gebruik van haar stemrecht.

Zoals dat heurt, stelt het koningspaar zich echter wel betrokken op bij het democratisch proces. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 meldden Wim-Lex en Máx zich zelfs aan als vrijwilliger bij een stembureau in Den Haag. Dat aanbod werd echter vriendelijk afgeslagen: er waren al genoeg vrijwilligers.

Constantijn, Laurentien en Eloise

Waar het koningspaar dus geen stem uitbrengt, zijn er ook Oranjes die vandaag wél bij de stembus te vinden zijn. In een interview met WNL gaf prinses Laurentien eerder aan dat zij en manlief prins Constantijn wel gewoon stemmen, en daar thuis ook met elkaar over spreken. Waar hun stem naartoe gaat, hield ze voor zichzelf. Twee jaar geleden mocht ook dochter Eloise voor het eerst gebruik maken van haar stemrecht. Middels een foto op Instagram – hoe kan het ook anders – liet zij toen weten ook daadwerkelijk een stem uit te brengen.

Voorgaande vorsten

De meeste Oranje-vorsten in de geschiedenis kozen ervoor om geen gebruik te maken van hun stemrecht. Zo stemde koningin Wilhelmina niet, en konden politieke partijen ook niet rekenen op een stem van koningin Juliana. Zij stemde echter wel de periode vóór en na haar troonperiode.

A'tjes

Amalia mocht in maart 2022 voor het eerst stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Of de prinses toen daadwerkelijk naar de stembus is gefietst, is niet bekend, en ook weten we niet of zij vandaag haar stem zal uitbrengen. Hetzelfde geldt voor Alexia, die vandaag voor het eerst mag stemmen. Geheimzinnig als ze zijn, houden de prinsessen hun stemgedrag (als dat er al is) voor zich.

Bron: Beau Monde, Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld