Must read: Unfolding Density van kunstenares Lita Cabellut

In het koffietafelboek staan al haar belangrijkste werken, oud en nieuw.

Lita Cabellut is een begaafd beeldend kunstenares en heeft al heel wat mooie kunstwerken op haar naam staan. Nu brengt ze onder teNeues haar allereerste monografie uit, genaamd Unfolded Density. In het koffietafelboek staan al haar belangrijkste werken, oud en nieuw. Ook telt het boek een uitgebreide bibliografie, een overzicht van al haar projecten en exposities en fraaie foto's en persoonlijke achtergrondinformatie van de maker in actie in haar atelier.

Koffietafelboek Unfolding Density

De van origine Spaanse Lita Cabellut (1961) stelt in haar werk altijd mensen centraal. Ze werkt louter met modellen. De titel Unfolding Density verwijst naar haar gelijknamige expositie van het afgelopen jaar, alsook naar de clash tussen onderwerp en artistieke energie. Die clash ziet ze als een voortdurend proces van impact en ontvouwing.

Haar innerlijke denkproces is hierbij niet alleen gericht op het portret van een persoon zoals zij die voor zich ziet, het is als een toneelstuk: diepere lagen en persoonlijkheden komen tot leven. Cabellut zet haar onderwerpen daarbij krachtig neer. Vaak zijn dit 'gebroken' helden, die kwetsbaarheid en emoties in hun blik uitstralen. Enkele voorbeelden zijn: Coco Chanel, Frida Kahlo, Edith Piaf en flamencoartiest Camarón de la Isla. Van Camarón maakte Cabellut twintig (!) grote portretten. In het boek komen verschillende van deze werken naar voren.

Unfolding Density

De herkenbare stijl van Cabellut

Ook de succesvolle expositie De Zwarte Tulp uit 2014 staat centraal in het boek. In deze expositie grijpt Cabellut terug op de Gouden Eeuw. Maar dat is niet het enige wat we terug kunnen zien in het boek. Zo zien we hoe ze oude en nieuwe technieken combineert met haar eigen herkenbare stijl – het craquelure effect. Denk bijvoorbeeld aan hoe een flamenco danser een groot werk van Cabellut verandert en opnieuw tot leven brengt.

Achtergrond

Na het verlies van haar familie, belandde Lita Cabellut op straat en zwierf door de straten van Barcelona. Op haar twaalfde werd ze liefdevol opgevangen en geadopteerd. Haar eerste kennismaking met de Spaanse meesters in het Prado Museum wakkerde haar devotie voor kunst aan. Na schilderijen van Rubens te hebben gezien, wist ze waar haar roeping lag. En zo geschiedde. Ze verhuisde op haar negentiende naar Nederland en studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze werkt en woont in Den Haag.

Bron & beeld: teNeues