Last van vliegangst? Dan wil je op deze plek in het vliegtuig zitten

Zo zit je hopelijk iets comfortabeler in het vliegtuig!

Als je geen fan bent van vliegen, dan is een verre vakantie misschien niet iets wat je snel zult doen. Zonde, want de wereld heeft zoveel moois te bieden. Hoewel we je vliegangst niet kunnen wegnemen, helpt het misschien wel om te weten wat de veiligste plek in het vliegtuig is!

Achterzijde van het vliegtuig

Wil je de aller veiligste plek in het vliegtuig bemachtigen? Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat je het best een stoel aan de achterzijde (achter de vleugels) van het vliegtuig kan claimen. In case of emergency, is de overlevingskans hier het grootst.

Bij de nooduitgang

Mochten de stoelen aan de achterzijde al vergeven zijn, zorg dan dat je zo dicht mogelijk bij de nooduitgang zit. Zo kun je, mocht het nodig zijn, zo snel mogelijk uit het vliegtuig uit. Onderzoeken hebben uitgewezen dat het veel verschil maakt hoe dicht je bij de nooduitgang zit. Nog een pluspuntje van een plek bij de nooduitgang: meer beenruimte.

Voor de motoren

Schrik je van elk geluidje? Doe jezelf dan een gunst en ga in geen enkel geval voor de motoren zitten. Als je voor de vliegtuigmotoren zit, hoor je het geluid vele malen harder dan wanneer je erachter zit. Als je dus lekker rustig in het vliegtuig wil zitten, kies dan een plek achterin.

Omgaan met vliegangst

Wellicht is het een geruststellende gedachte dat iedereen van vliegangst af kan komen. Maar hiervoor is het wel belangrijk dat je weet wat er achter de angst schuilt, zegt luchtvaartpsycholoog Lucas van Gerwen. Ook gaat de angst meestal gepaard met claustrofobie of hoogtevrees. "Het eerste wat ik hen uitleg, is dat angst een emotie is. Het is een normale menselijke reactie die je niet kunt afleveren. Je moet alleen leren ermee om te gaan tijdens een normale situatie als vliegen." Volgens hem kan het helpen om afleiding te zoeken, ontspanningsoefeningen te doen of de focussen op je ademhaling.

Bron: Marie Claire, Bedrock | Beeld: Adobe Stock