Slaap lekker: deze temperatuur zorgt voor de beste nachtrust

Tijd om je thermostaat onder de loep te nemen.

Wist je dat de temperatuur in je slaapkamer van invloed is op hoe goed jij slaapt? Een onderzoek toont aan dat er een perfecte temperatuur bestaat waardoor je veel beter uitrust en in slaap valt.

Genoeg slaap

Genoeg slapen is voor je brein en lichaam net zo belangrijk als eten, blijkt uit recent onderzoek van UMC Utrecht. Tijdens je slaap geef je je lijf rust en kan je brein aan de slag om alle indrukken van overdag te verwerken. Een goede nachtrust draagt bovendien bij aan het verwerken van je emoties en zorgt dat je onthoudt wat je overdag allemaal hebt gedaan en geleerd. Wie goed slaapt, voelt zich de volgende dag niet alleen fris en uitgerust, maar ook vrolijker en productiever. En als je dan ook nog bedenkt dat je maar liefst een derde van je leven (slapend) in je slaapkamer doorbrengt, kan het geen kwaad om die ruimte eens onder de loep te nemen.

Temperatuur

Oké, het is duidelijk dat je van je slaapkamer een gezonde omgeving moet maken. Dat kan op verschillende manieren, en temperatuur is daar één van. Het zou zomaar kunnen dat jij het heerlijk vindt om in een lekkere warme omgeving te slapen. Ramen dicht, verwarming omhoog en een heerlijk dik en fluffy dekbed om onder te kruipen. Dat is helaas niet de beste oplossing, want de kwaliteit van je nachtrust hangt onder andere af van hoe warm of koud het in je slaapkamer is.

Lekker koud

Je lichaamstemperatuur zakt wanneer je slaapt, dus een consistente en perfecte kamertemperatuur is essentieel. Wat er wordt aangeraden door experts? Je nachtrust zou het meest optimaal zijn wanneer het tussen de 15,5 en 19,5 graden in je slaapkamer is. 15 graden klinkt verschrikkelijk laag, maar is dus echt een stuk gezonder dan 25 graden. Bovendien wordt gezegd dat het beter wat koeler kan zijn dan te warm; dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap valt en in slaap blijft.

Bron: Sleep.org | Beeld: Adobe Stock