Moe en weinig focus? Zoveel uur slaap heb je voor je leeftijd nodig

Voldoende slaap zorgt ervoor dat je beter functioneert.

We weten allemaal dat voldoende slaap goed voor je is. Maar hoeveel uur moet je eigenlijk slapen om er de vruchten van te plukken? Dit is meer uur dan je waarschijnlijk zou verwachten. Op naar bed! 

Slapen

Als jij zo’n persoon bent die geregeld te weinig slaap krijgt door eigen toedoen, is het goed om eraan herinnerd te worden hoeveel slaap je echt nodig hebt. Hierdoor krijg je misschien een duwtje in de rug om toch op tijd naar bed te gaan. De National Sleep Foundation van Amerika heeft onderzoek gedaan naar hoeveel slaap je nodig hebt per leeftijd. Dit is flink veranderd ten opzichte van het advies van vroeger, dus het kan je verbazen!

Baby’s (0-3 maanden)

Baby’s zijn net katten, ze slapen het grootste gedeelte van de dag. Ze hebben hun slaapje hard nodig, want hierdoor kunnen ze groeien en ontwikkelen. Vroeger was het advies dat baby’s tussen de 12 en 18 uur slaap moesten krijgen. Daar zit zes uur verschil tussen, want vroeger dacht men dat het per baby afhankelijk was. Nu is dit advies bijgesteld naar 14 tot 17 uur. Minder dan dat is dus niet goed voor je baby.

Baby’s (4-11 maanden)

Na drie maanden lijkt het alsof baby’s helemaal niet meer willen slapen, maar gelukkig hebben ze echt nog steeds meer slaap nodig dan volwassenen. Baby’s van deze leeftijd horen 12 tot 15 uur per dag te slapen om gezond te blijven. Succes met ze naar bed brengen, want meestal staat hun hoofd er echt niet naar!

Peuters (1-2 jaar)

Zet jouw peuter de boel ‘s nachts op stelten? Dan is het wellicht tijd om het middagdutje in te korten. Peutertjes hebben zo’n 11 tot 14 uur slaap nodig. Laat je ze overdag te lang slapen, dan is de kans groot dat ze je ‘s nachts wakker houden.

Kleuters (3-5 jaar)

Op deze leeftijd hebben kinderen al een stuk minder slaap nodig, zo beduidend veel minder dan als peuter dat ze vaak hun middagdutje al over kunnen slaan. Kleuters horen namelijk 10 tot 13 uur per dag te slapen, wat veel prima in een nacht kunnen halen.

Kinderen (6-13 jaar)

Kinderen op deze leeftijd lijken al hele mensen, maar ze hebben nog steeds veel slaap nodig, meer dan volwassenen! Kinderen horen gemiddeld zo’n 9 tot 11 uur per nacht te slapen. Geef ze dus een strikte bedtijd, want uitslapen zit er niet meer in als ze naar school gaan.

Tieners (14-17 jaar)

Tieners kunnen soms flink lastig zijn, want vroeg naar bed gaan is natuurlijk zooooo niet cool. Toch hebben ze meer slaap nodig dan volwassenen, zo’n 8 tot 10 uur. Stuur ze dus toch op tijd naar bed, want een vermoeide tiener is een chagrijnige tiener!

Jongvolwassenen (18-25)

Deze leeftijdscategorie heeft er soms moeite mee om genoeg slaap te pakken, vooral als ze studeren en net op kamers zijn. Feestjes, studeren, de hele nacht Netflixen… alles is leuker en spannender dan slapen! Jongvolwassenen zouden gemiddeld 7 tot 9 uur per nacht moeten slapen, hoewel veel hier niet aan komen.

Volwassenen (26-64)

Volwassenen hebben hetzelfde aantal uren slaap nodig als jongvolwassenen, maar komen er ook niet altijd aan. En niet door de leuke feestjes of nachtelijke studeersessies, maar door pasgeboren baby’s of een overmaat aan stress. Wees streng voor jezelf en ga op tijd naar bed!

Ouderen (65+)

Blijkbaar hebben ouderen helemaal niet zoveel slaap nodig als altijd gedacht werd: 7 tot 8 uur slaap is meer dan genoeg. Dat is zelfs minder dan mensen onder de 65!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Foto door cottonbro studio