Hoe kun je een goede inschatting maken van je kunstverzameling?

Heb jij thuis een aantal kunstwerken waar je helemaal gek op bent? Of je nou beelden, schilderijen of andere soorten kunst verzamelt, als kunstliefhebber wil je natuurlijk een goed overzicht hebben van je collectie. Ook wil je waarschijnlijk graag zorgen dat je je verzameling zo goed mogelijk beschermt. Het is dan handig om een inschatting te maken van de hoeveelheid kunst in en om het huis, en de waarde hiervan. Hoe je dat doet, lees je hier.  

De waarde van je collectie

Het is soms moeilijk om een goede inschatting te maken van je kunstverzameling. Sommige onderdelen van je collectie zijn misschien erg oud, of misschien heb je zelfs bepaalde stukken geërfd waar je eigenlijk niet de waarde van weet. Je collectie van waarde inschatten kun je op de volgende twee manieren doen.  

Zelf een lijstje maken en bijhouden 

Door zelf een lijstje te maken van welke kunstwerken je in huis hebt en hoeveel deze waard zijn, kan je een vrij precies overzicht maken van de algemene waarde. Als je geleende kunst in huis hebt, kan je de waarde van de geleende stukken het best ook meetellen. Doe je een aankoop van een kunstobject, zorg dan dat je de details in een overzichtelijk schema bewaart, zodat je deze er op een later moment gemakkelijk kunt bijpakken. 

Weet je niet hoe veel waard een schilderij uit je collectie is? Dan kun je misschien wel een schatting doen van de prijs door naar de huidige kunstmarkt te kijken. Hoewel de kunstmarkt telkens verandert en moeilijk te voorspellen is, kan het wel vergelijkingsmateriaal bieden.  

Expert inhuren 

Zie je het niet zitten om zelf een inschatting te maken, of kan je de waarde van bepaalde kunstwerken niet vinden? Dan is het handig om hier een expert voor in te huren. Een professional komt dan bij je langs om naar de kunst te kijken en de waarde hiervan te bepalen. Zo krijg je een goede inschatting van de waarde van jouw kunstverzameling en kan je erop vertrouwen dat jij een goed overzicht hebt van je verzameling.   

Hoe bescherm ik mijn verzameling?

Iedere kunstliefhebber wil er natuurlijk voor zorgen dat zijn of haar verzameling veilig bewaard wordt. Maar helaas kan schade of diefstal iedereen overkomen. Het is daarom handig om te kijken naar een woonverzekering om jouw collectie te beschermen. Voor het verzekeren van losse spullen, zoals meubels, sieraden en kunst, heb je meestal een inboedelverzekering nodig. Heb je een geleend kunstwerk in huis? Dit wordt ook verzekerd zolang het in jouw bezit is. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Beeld: Unsplash, Alexandre Valdivia