Romy Boomsma over kritiek op fulltime moederschap

'Ik vond het een ultieme luxe dat ik niet meteen weer van alles hoefde met jonge kinderen'

Stilzitten is voor Romy Boomsma niet weggelegd, al laste ze een pauze in toen ze voor het eerst moeder werd. Een keuze waar ze destijds veel kritiek op kreeg. Toch ziet ze het zelf als ultieme luxe, vertelt ze aan Marie Claire

Fulltime moederen

Romy woont samen met haar haar man, Arie Boomsma, drie kinderen Bobby (7), Mozes (5) en Juniper (3) en haar moeder op een boerderij onder de rook van Amsterdam. Een leven op de boerderij klonk Romy dan ook als muziek in de oren. "We hadden aanvankelijk de afspraak dat ik thuis zou zijn, en dat vond ik heerlijk", vertelt ze. "Het gaf heel veel rust omdat ik mee kon gaan op het ritme van de kinderen." Hoewel ze maar twee jaar fulltime thuis is geweest, mede omdat ze ineens veel projecten kon doen, kreeg ze daar alsnog veel kritiek op. Zoals kritiek op dat fulltime moederen niet meer van deze tijd is.

"Die kritiek kwam door de beeldvorming dat ik een soort ondergeschikt vrouwtje was dat thuis zat. Terwijl ik het zelf een ultieme luxe vond dat ik niet meteen weer van alles hoefde met jonge kinderen", legt Romy uit. "Tussen de eerste twee zat maar drieëntwintig maanden, ze sliepen slecht en ik was kapot."

Twee rollen

Doordat er ineens verschillende projecten op haar pad kwamen, besloot Romy het werken weer op te pakken. Maar ook dat had de nodige uitdagingen. "Ik zit continu in twee rollen: ik ben aan het werk en ik ben aan het moederen. Het was pittig om alweer veel aan het werk te gaan terwijl de jongste pas anderhalf was, wat dat betreft was het lekker geweest als het allemaal een jaar later was gebeurd."

In de nieuwe Marie Claire vertelt Romy meer over duurzame mode, haar relatie met Arie Boomsma en het leven op de boerderij. De nieuwe Marie Claire ligt nu in de winkel! 

Bron: Marie Claire | Beeld: NL Beeld