Met deze vier vragen kun je elke relatie in je leven meer diepgang geven

Het is altijd goed om de relaties te willen verbeteren – iets waar je niet bij stil staat als iemand al lange tijd in je leven is.

Niet alleen je romantische partner, maar ook de relaties die je hebt met je ouders, vriendinnen, vrienden, kennissen en zelfs je werkgever zijn ontzettend belangrijk. En hoewel je de mensen die je dierbaar zijn aardig goed kent, kan het soms zijn dat je toch geneigd bent om dingen zelf voor hen in te vullen. 

Vragen

Niet alle relaties verlopen altijd even soepel. Je kunt ruzie krijgen met je partner, je kunt in een hevige discussie terecht komen met een ouder, jij en je beste vriendin kunnen verzeild raken in een meningsverschil, maar ook jij en je werkgever kunnen elkaar in de haren vliegen. Alle relaties hebben ups en downs. Het is daarom altijd goed om de relaties in je leven te willen verbeteren – iets waar we soms helemaal niet meer bij stil staan als iemand al een lange tijd in je leven is.

Coach Rachel Peck werkt veel samen met mensen die goed in hun relaties zitten, maar die het alsnog willen verbeteren: want, waarom niet? En zij ontdekte dat het goed is om veel vragen te stellen: "Krachtige vragen kunnen helpen om je beste manier van denken te verrichten", vertelt ze daarover aan Well + Good. "Het geeft je heldere inzichten, bieden je een stap voorwaarts en introduceren nieuwe opties. Vragen stellen aan iedereen die ik ken, heeft me een betere partner, baas, zus en vriend gemaakt." Welke vragen ze dan het liefst stelt? Komen ze:

Hoe kan ik je op dit moment het beste helpen?

Als we zien dat iemand struggelt, dan zijn we vaak geneigd om diegene te helpen. Of het nu gaat om je vriendin, je partner of om je baas of werknemers. We noemen oplossingen en opperen remedies. En vaak doen we dat zonder te vragen wat iemand eigenlijk wil. Peck raadt daarom aan om niet meteen de oplosmodus in te schakelen, maar om te luisteren. Vraag hoe jij op dat moment het beste kunt helpen.

"Je kunt alleen in iemands behoeftes voorzien als je nieuwsgierig wordt naar wie zij zijn en wat ze nodig hebben", vertelt ze daarover. "Door te vragen hoe jij het nuttigst kunt zijn, geef je die persoon de gelegenheid om te vragen naar wat ze echt nodig hebben, waardoor jij kunt reageren op een veel betekenisvollere manier."

Welk aspect van het probleem dat jij hebt is voor jou het moeilijkst?

We bekijken dingen altijd vanuit ons eigen perspectief. Wanneer iemand met wie jij een bepaald soort relatie hebt met een probleem bij jou aanklopt, is het makkelijk om dat probleem vanuit je eigen perspectief te bekijken. We zijn alleen allemaal verschillend en iemand kan heel anders tegen zijn probleem aankijken dan jij. Vraag daarom welk aspect van het probleem het lastigst is voor diegene die jou om raad vraagt.

Wat je nu zegt, interpreteer ik als... Klopt dat?

Communication is everything. Soms kan iemand zich niet zo goed verwoorden, of soms – we maken ons er allemaal weleens schuldig aan en zijn er niet trots op – zijn we wat passief agressief. Iemand met wie jij een relatie hebt kan in datzelfde schuitje belanden. Het is daarom altijd goed om iemand te herhalen, in je eigen woorden. Heb jij het goed begrepen? De persoon met wie je praat kan dan beamen of jullie hetzelfde voor ogen hebben. En als dat niet zo is, dan kun je tenminste meteen om opheldering vragen.

Wat nog meer?

Doorvragen is superbelangrijk, al vergeten we het nog weleens. Als iemand tegen een probleem aanloopt, is het voor diegene fijn om diens ei kwijt te kunnen. Maar niet iedereen deelt meteen het volledige probleem, soms alleen een klein deel ervan. Mensen voelen zich vrij snel bezwaard wanneer ze voor hun gevoel hun problemen met je delen. Maar het geldt ook wanneer je een ruzie met iemand hebt. Tijdens een ruzie delen we vaak alleen wat ons het hoogst zit, niet de gevoelsmatige bijzaken.

Peck raadt aan om door te vragen, en dit werkt zeker goed wanneer je ruzie hebt. "Het is goed om dan vriendelijk en oprecht te vragen: 'Wat is er nog meer? Zijn er andere dingen waarvan ik op de hoogte moet zijn, dan kunnen we het meteen uitpraten'." Als je meer diepgang in je relatie wilt, is het goed om deze vraag te stellen. Zo moeten jij en degene met wie jij praat bepaalde zaken evalueren en bespreken.

Wel is het natuurlijk belangrijk om geen passief-agressieve benadering aan te houden. Met 'Maar jij doet dit' en 'Jij doet dat'-verwijten kom je natuurlijk niet ver.

Bron: Body and Soul, Well + Good | Beeld: Emma Bauso via Pexels