Wees de stakingen voor met een handige kweekkas

Heb jij ook al zo'n last van de stakingen in distributiecentra? Met een kweekkas heb je je verse voedselvoorziening zelf in de hand.

green house in the home garden, planting cactus nursery.

Nederland wordt op dit moment geteisterd door stakingen in de distributiecentra van grote supermarkten. Als je even gaat winkelen heb je een grote kans dat de groenteafdeling helemaal leeg is. Wat moet je dan? Simpel: je wordt zelfvoorzienend! Met je eigen kweekkas heb je je verse voedselvoorziening namelijk helemaal zelf in de hand. We leggen je precies uit hoe je van start kunt gaan en wat de voordelen zijn.

Klein beginnen

Je eigen moestuintje aanleggen klinkt heel simpel, maar er komt een hoop bij kijken. Daarom is het handig om eerst klein te beginnen. Met een Micro kweekkas kun je eerst even je methoden testen. Het zou immers zonde zijn om meteen grote bedragen te investeren zonder de garantie op een goed resultaat. Zodra je het kweken onder de knie hebt kun je altijd doorstromen naar een grotere kas.

De voordelen

Een kweekkas heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van een doorsnee open moestuintje. Zo kun je met behulp van het grote glasoppervlak en de afgesloten ruimte het klimaat van je tuintje perfect afregelen.

De kas kan warmte langer vasthouden, en zelfs zorgen voor on-Nederlands hoge temperaturen. Zo kun je zelfs gewassen verbouwen die zich in ons koude kikkerlandje niet thuisvoelen. Denk bijvoorbeeld aan druiven, mango's, papaya's en meloenen. Je zit dus niet per se vast aan de 'saaiere' groenten. Die variatie geeft een hoop flexibiliteit.

Langer seizoen

De mate van klimaatcontrole die een kweekkas biedt zorgt ervoor dat je je niets aan hoeft te trekken van de natuurlijke seizoenen. Door de warmte die de kas biedt kun je al vroeg in februari beginnen met het zaaien van bepaalde gewassen. Hetzelfde geldt voor het naseizoen: met een kweekkas kun je nog tot diep in de herfst doorgaan met oogsten terwijl mensen met traditionele moestuinen alweer noodgewongen naar het voorjaar moeten verlangen. Zo ben je altijd goed voorbereid en heb je veel eerder verse groenten in huis.

Onafhankelijkheid

Als je eenmaal bedreven bent in het verbouwen van gewassen kun je het groots aan gaan pakken. Met een grotere kas en grotere opbrengsten kun je je eigen voedselvoorzieningen in handen nemen.

Zo ben je niet langer afhankelijk van de lokale supermarkt en heb je altijd vers eten in huis. Dat is niet alleen goed voor je gemoedsrust, maar ook nog eens gezond. De vruchten plukken van je eigen harde werk levert bovendien een heerlijk voldaan gevoel op. Stakingen en ander problemen met de supermarkten zijn opeens geen issue meer.

Kies je kas

Niet elke kweekkas is hetzelfde. Zoals gezegd zijn er verschillende formaten, maar ook verschillende stijlen. Zon kun je gaan voor een tropische kas voor het echte junglegevoel, of zet je een strakke kas neer met een moderne look. Voor kwekers die zichzelf liever iets meer onderscheiden zijn er bovendien de Rustiq en de Starr, met een uniek zadeldak. Er is dus voor elk wat wils.

Dus, waar wacht je nog op? Wees alle stakingen, leveringsproblemen en ander issues voor en start je eigen kwekerij op met een handige kweekkas.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met l'Orangerie.

Beeld: Quality Stock arts

Lifestyle
  • green house in the home garden, planting cactus nursery.