Het belang van goede verlichting in je interieur

Het licht kan de sfeer in een ruimte bepalen.

Bij het inrichten van je huis denk je al snel aan meubels, behang en gezellige snuisterijen. Maar minstens zo belangrijk is de verlichting. Verschillende lampen kunnen de sfeer in je woning helemaal bepalen. Goed dus om daarin weloverwogen keuzes te maken. We vertellen je meer!

Functie

Wanneer je de verlichting in je huis gaat bepalen, is het goed om je af te vragen wat voor functie een ruimte heeft en vervolgens welk licht daarbij past. Lees of werk je veel in een ruimte, dan is subtiele verlichting gezellig, maar niet echt handig. Bij lezen en werken heb je immers voldoende licht nodig. Je kunt ook kijken naar wat voor effect je wil bereiken met de verlichting. Zo kun je bepaalde meubels, accessoires of hoekjes in je huis extra uitlichten als je er wat meer aandacht op wil vestigen.

LED

In een gemiddeld Nederlands huishouden is warm wit licht de beste optie: at least, als je niet wil dat je woning de indruk van een laboratorium geeft. Gelukkig zijn er naast de ouderwetse gloeilampen tegenwoordig ook LED lampen die een minstens zo mooi, warm licht verspreiden, en zelfs opties waarmee je het licht kan dimmen. Perfect voor wanneer je een ruimte voor meerdere doeleinden wil gebruiken en daar verschillende verlichting voor nodig hebt.

Entree

Natuurlijk kun je elke ruimte in je huis helemaal inrichten zoals jij het wil, en dat geldt ook voor verlichting. Maar voor de gebruikelijke kamers in een huis (entree, woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer) zijn er wel een aantal zaken om in gedachten te houden. Zo is het bij de entree verstandig om warm licht te gebruiken, om een aangename indruk te creëren voor iedereen die jouw woning binnenstapt. Zorg er wel voor dat het licht iets feller is dan in de woonkamer bijvoorbeeld. Als je binnenkomt met al je spullen of je schoenen wil aantrekken, is het fijn om daar goed licht bij te hebben.

Keuken en woonkamer

In de keuken is het belangrijk om voor verlichting te kiezen die je ondersteunt bij het koken, en die gemakkelijk schoon te maken is. Heldere halogeenspots zijn hiervoor perfect. Dan de woonkamer: de ruimte met de meeste functies. Eten, lezen, tv-kijken, ontspannen: je doet het allemaal in de woonkamer. Het is dan ook leuk om in deze ruimte verschillende sferen te creëren met verlichting. Dat doe je door voor verschillende lampen in verschillende hoekjes te kiezen. Hang boven de eettafel bijvoorbeeld een wat fellere lamp, en versier dat cozy hoekje met een meer gedimde stalamp.

Slaapkamer en badkamer

In de slaapkamer wil je waarschijnlijk een ontspannende en/of romantische sfeer creëren. Je kunt hiervoor het beste één centrale lamp gebruiken met dimlicht, zodat je de verlichting kan aanpassen aan de situatie. Als je graag leest in bed, kun je kiezen voor gezellige leeslampjes aan de bedkant. In de badkamer is het juist belangrijk om te kiezen voor verlichting die geschikt is voor vochtige ruimtes. Wat feller licht is hier vaak wenselijk, maar als je houdt van ontspannen in bad is een dimmer ook fijn.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ledworld.

Beeld: Pexels