Experimenteren met koffie? Hier moet je op letten

Stap uit je comfort zone en experimenteer met andere koffiesoorten!

Net als iedereen hebben we allemaal onze eigen favorite wat betreft koffie. De een houdt van een bakkie pleur, en de ander van een lekkere latte macchiato. Zo drinkt 80 procent van de Nederlanders gemiddeld drie kopjes koffie op een dag. Say what? Natuurlijk is het dus logisch dat je na elke dag drie kopjes koffiedrinken, ook eens wat anders wil proberen. But watch out! Wij vertellen je waar je op moet letten.

Koffiebonen

Wat je misschien al was opgevallen, is dat er verschillende soorten koffiebonen bestaan. Zo kennen we Arabica, Robusta én Liberica. Klinkt natuurlijk allemaal heel erg moeilijk, maar dat is het niet. Arabica en Robusta zijn de koffiebonen die met name gebruikt worden voor consumptie. Enne: daar zitten hele grote verschillen in. Zo kiezen mensen vaak voor Arabica omdat deze zoeter en complexer is qua smaak.

Opvallend is dat Arabica het meest populair is, terwijl de Robusta-boon meer cafeïne bevat. Deze bonen worden dus vaak gebruikt voor espressodranken en instantkoffiemixen, terwijl de Arabica-bonen gebruikt worden voor zwarte koffie. We snappen dat de perfecte koffiebonen vinden, lastig kan zijn. Daarom helpen wij je alvast even een handje! Probeer eens de koffiebonen bij kaldi.nl, deze koffiebonen maken het verschil om jouw kopje koffie naar perfectie te brengen.

Koffiezetapparaten

Ook moet je rekening houden met het koffiezetapparaat dat je gebruikt. Er zijn namelijk genoeg soorten koffiezetapparaten waar je uit kunt kiezen. Zo is er de ouderwetse filtermachine, een AeroPress, een percolator, een French press, een moka pot en ga zo maar door. Gelukkig is de keuze zó groot, dat er vast en zeker eentje bij zit die perfect past bij jouw wensen. Wij zetten er alvast een paar voor je op een rijtje. Check it out!

Filtermachine

Hoewel de filtermachine al way back gaat, is deze anno 2023 nog steeds heel erg populair. De filtermachine steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Eenvoudig in gebruik, geeft heerlijke koffie én vult een hoop mokken.

French Press

Wellicht heb je misschien nog nooit van de French Press gehoord, maar no worries! Dit koffiezetapparaat is net als de filtermachine, erg handig in gebruik. Voeg gemalen koffiebonen toe aan de French Press, giet kokendheet water over het koffiedik en laat dan de koffie een paar minuten trekken. Druk dan de pers naar beneden en giet de koffie. Et voilà! Daar is je lekkere bakje koffie.

Percolator

Een percolator is een koffiezetapparaat die koffiezet door continu kokende waterbellen in de 'koffiekamer' te duwen om zo de koffiebonen te trekken. Dit proces wordt telkens herhaald totdat de koffie klaar is. Het leuke aan een percolator is, is dat het op elk verwarmd oppervlak werkt. Dus ja: óók op de camping.

Testen maar

Nu we een paar voorbeelden voor je op een rijtje hebben gezet, ben je vast en zeker klaar om te gaan experimenteren met koffie. Probeer dus eens uit je comfort zone te stappen, en ga voor een cappuccino in plaats van een lungo. De keuze is reuze! Fijne bijkomstigheid, en na alle experimenten mag je ook nog eens alles zelf opdrinken. Let's go!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Beeld: Pexels