Waarom krijgt een donkere huid minder snel rimpels dan een lichte huid?

Wist je dat onze etnische afkomst invloed heeft op de structuur en kwaliteit van onze huid. Uiteraard spelen omgevingsfactoren ook een grote rol, maar over het algemeen hebben mensen met een getinte tot donkere huid een kwalitatief betere huid met minder rimpels dan mensen met een lichte huid. Hoe dit kan leggen we hieronder verder uit.

Redenen

Met een lichte huid zul je hoogstwaarschijnlijk eerder moeten geloven aan een anti-rimpelbehandeling. Welke anti-rimpelbehandeling voor lichte of donkere huid het meest geschikt lichten we ook toe. Sommige behandelingen zoals een Botox behandeling is geschikt voor elke huidskleur, terwijl een laserbehandeling eigenlijk alleen geschikt is voor een lichte huid.

1. Donkere huid heeft meer melanine

Een donkere huid bevat meer melanine, wat een natuurlijke bescherming biedt tegen schadelijke UV-straling. Melanine is een pigment dat wordt geproduceerd door de melanocyten in de huid. Donkere huidtypes hebben meer melanocyten, waardoor ze meer melanine produceren.

2. Donkere huid heeft meer collageen en elastine

Donkere huid heeft meer collageen en elastine, waardoor de huid steviger en elastischer is. Collageen en elastine zijn eiwitten die worden geproduceerd door de huid. Donkere huidtypes hebben meer collageen en elastine omdat ze meer melanocyten hebben, waardoor ze meer van deze eiwitten produceren. Dit helpt om de huid te verjongen.

3. Donkere huid heeft een dikkere opperhuid

Donkere huid heeft een dikker laagje opperhuid, waardoor deze minder snel verouderd.

4. Donkere huid bevat meer vetten en lipiden

Donkere huid heeft meer vetten en lipiden. Het helpt ook bij het vasthouden van vocht in de huid, waardoor deze soepel en gehydrateerd blijft. De extra vetten en lipiden helpen ook om de huid te beschermen tegen schade door invloeden van buitenaf, zoals kou, wind en zonlicht.

5. Donkere huid heeft meer antioxidanten

Donkere huid heeft meer antioxidanten.. Antioxidanten in de huid helpen bij het bestrijden van schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die schade aan de huidcellen kunnen veroorzaken, waardoor de huid ouder en minder gezond kan worden. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van deze vrije radicalen, waardoor de huid gezonder en jonger blijft.

Onmogelijk rimpels te voorkomen, ook met een donkere huid.

Vroeg of laat moet iedereen eraan geloven, of je nou een donkere of lichte huid hebt. Nu we weten dat je met een donkere huid bevoorrecht bent met een kans op minder rimpels is de vraag of je per huidskleur een andere soort anti-rimpel behandeling moet ondergaan.

1. Botox

Botox is een injectable behandeling die wordt gebruikt om rimpels te verminderen door de spieren onder de huid te verzwakken. Deze anti-rimpelbehandeling is kan zowel voor een donkere als lichte huid.

2. Fillers

Fillers worden gebruikt om volume en definitie toe te voegen aan het gezicht, waardoor rimpels minder zichtbaar worden. Fillers zijn voor elke huidskleur mogelijk.

3. Lasertherapie

Lasertherapie kan worden gebruikt om de huid te verstevigen en rimpels te verminderen. Lasertherapie met hoge intensiteit is niet geschikt voor donkere huidtypes omdat het risico op pigmentatie of verkleuring van de huid toeneemt. Lasertherapie kan de huid irriteren en schade toebrengen.

4. Microdermabrasie

Microdermabrasie is een procedure waarbij kleine kristallen over de huid worden geschuurd om dode huidcellen te verwijderen en de productie van collageen en elastine te stimuleren, waardoor rimpels minder zichtbaar worden. Microdermabrasie is niet mogelijk op een donkere huid omdat het risico op pigmentverlies en littekens te groot is. Als je het toch doet, kan dit leiden tot permanente schade aan de huid, waaronder pigmentverlies, littekens en verbranding.

Dit artikel is een samenwerking met Bodyclinic.

Foto door Conrad Nevins