Versla de winterdip met deze 6 tips

Heb je ook het idee dat er geen einde aan deze koude, donkere dagen komt? En heb je misschien zelfs wel een beetje last van een kleine winterdip? No worries: uit onderzoek blijkt dat 3 op de 100 Nederlanders te maken krijgt met een winterdepressie.

Het is dus helemaal niet zo gek als jij daar ook last van hebt. Maar: het kan wel vervelend zijn, omdat je weinig energie hebt. Daarom zochten we voor je uit hoe je zo'n winterdip kunt verslaan. Wat dacht je van de zon opzoeken door bijvoorbeeld te gaan voor  zelf een villa huren in Spanje en van het belang van genoeg slaap? We vertellen je er meer over.

1. Zoek de zon op voor een dosis vitamine D

Wanneer je te maken hebt met een winterdip voel je je vaak energieloos en heb je nergens zin in. Dit komt onder andere door een gebrek aan vitamine D, omdat de zon in de winter hier minder vaak schijnt. Daar is een hele goede oplossing voor te vinden: onderbreek de koude maanden met een tripje naar de zon! Kies bijvoorbeeld voor zelf een villa huren in Spanje waar je heerlijk kunt genieten van de winterzon, lekkere tapas en een rustige lifestyle. Daar ga je je zeker beter door voelen.

2. Zorg iedere dag voor genoeg beweging

Maar: de winter is langer dan een of twee weken naar de Spaanse zon. Zorg er daarom ook voor dat je in de andere weken stappen onderneemt om een winterdepressie te voorkomen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door iedere dag genoeg te bewegen. Op een sombere dag ben je misschien juist geneigd om lekker op de bank te gaan hangen en hoe heerlijk dat ook is; zorg tóch voor genoeg beweging. Al is het een korte wandeling door het park of naar de stad of een half uurtje yoga in de woonkamer.

3. Ga lekker naar buiten voor een frisse neus

Wat ook goed kan helpen, is om dagelijks naar buiten te gaan voor een frisse neus. Ook wanneer het regent of wanneer het een donkere, koude dag is, helpt het om even een uurtje naar buiten te gaan. Het daglicht zorgt ervoor dat je je wakkerder voelt, terwijl de frisse lucht en de aanwezige vitamine D in het zonlicht zorgt voor een boost voor je immuunsysteem. Daar voel je je automatisch weer wat fitter door - zowel geestelijk als lichamelijk. Je zult zien dat dat ontzettend veel effect heeft op je mood.

4. Werk aan een goed dag- en nachtritme

Een winterdip ontstaat meestal door een gesprek aan vitamine D, maar ook door een gebrek aan daglicht. Omdat de dagen korter en donkerder worden, moet het lichaam zich ineens aanpassen aan andere omstandigheden. De één heeft hier meer last van dan de ander. Doordat het zo donker is, maakt je lijf misschien meer melatonine aan waardoor je je slaperig blijft voelen. Zorg daarom voor een goed dag- en nachtritme en ga iedere avond op dezelfde tijd naar bed en sta iedere ochtend rond dezelfde tijd op om je lichaam te laten wennen.

5. Eet gevarieerd en gezond en kijk naar supplementen

Je bent wat je eet. Men zegt dat niet voor niets. Je hebt het vast wel eens gemerkt dat je na een hamburger en friet iets minder energiek bent dan je ervoor was. Hoewel het zeker geen kwaad kan om jezelf af en toe te verwennen met dit soort (toch wel lekker) eten is het aan te raden om in de winter voor veel groente, fruit en vitaminen te gaan. Denk aan voldoende gezonde eiwitten en vezels en aan het vermijden van te veel koffie en alcohol. Kijk ook eens naar de mogelijkheid voor extra supplementen zoals vitamine C en D uit een potje.

6. Plan leuke afspraken in met vrienden en vriendinnen

Hoe lang de winter soms ook lijkt te duren; door leuke afspraken in te plannen met vrienden en vriendinnen gaat zo'n periode toch altijd wat sneller voorbij. Daarom is het tot slot aan te raden om je agenda er eens bij te pakken en dates in te plannen! Denk aan winterse wandelingen, kaasfonduen, een avondje naar een silent disco, het volgen van een leuke workshop, een wijnproeverij inplannen, lekker shoppen in een andere stad of… zelf een villa huren in Spanje om met de hele groep naartoe te gaan! Zeg maar goodbye tegen die winterdip.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash