De beste tips voor een ontspannen lifestyle

Het kan soms lastig zijn om momenten van rust in te plannen tijdens het drukke dagelijkse leven. Vaak ga je zo mee in de sleur van de dag; opstaan, werken, koken, poetsen en slapen. Om de volgende dag weer precies hetzelfde te doen. Momenten om tot rust te komen of om te ontspannen zijn er vaak amper. Toch is het ontzettend belangrijk om deze momenten wel te nemen. Zeker tijdens extra drukke periodes zoals tijdens stressvolle periodes op het werk, is het belangrijk om de goede balans te vinden. Niemand heeft er immers iets aan als jij straks met een burn-out op de bank belandt. Daarom gingen wij op zoek naar de beste tips voor een ontspannen lifestyle!

Waarom is ontspannen belangrijk

Stress is een onderdeel van het leven. Iedereen heeft dan ook wel eens last van stress. Je kunt onderscheid maken tussen ‘gezonde’ stress en ongezonde stress. Gezonde stress wordt ook vaak omschreven als gezonde spanning. Dit kan bijvoorbeeld spanning zijn die jij voelt voor een spannende voetbalwedstrijd of voor een examen. Het verschil tussen gezonde stress en ongezonde stress is dat gezonde stress vanzelf verdwijnt nadat het ‘event’ heeft plaatsgevonden. Ongezonde stress houdt vaak langer aan en heeft een negatieve invloed op jouw lichaam en functioneren. Daarom is het ontzettend belangrijk om te zorgen voor ontspanning.

De gevaren van stress

Wanneer je stress ervaart gaat je ademhaling en hartslag sneller. Je bloeddruk gaat omhoog en je spieren spannen zich aan. Hoewel dit in noodsituaties een redmiddel kan zijn. Is het ontzettend ongezond om te lang of te vaak gespannen en gestrest te zijn. Je gaat je onrustig voelen, en je verhoogt de kans op hartritmestoornissen, overprikkeling en andere psychische klachten. Het gevaar met stress en spanning is echter dat veel mensen niet doorhebben dat ze gestrest zijn. Probeer de symptomen te herkennen en standaard momenten van ontspanning in te plannen, zodat jouw stresslevel nooit te hoog wordt.

Hoe kun je ontspannen? Tips voor een ontspannen lifestyle

Hoe jij het beste kunt ontspannen is natuurlijk voor iedereen anders, maar met deze activiteiten kom je al een heel eind!

  • Lezen; door de te lezen schakel je af van het dagelijkse leven en de lange to-do lijstjes in jouw hoofd. Bij Bij proefabonnementenkrant.com kun jij verschillende leuke abonnementen afsluiten op een krant of een tijdschrift. Wanneer jij wekelijks, maandelijks of dagelijks iets te lezen in jouw brievenbus ontvangt. Zal je eerder de tijd nemen om te gaan lezen en dus te ontspannen.
  • Massage; je mag jezelf best af en toe iets gunnen. Er zijn zelfs speciale ontspanningsmassage waarbij alle spanningen die in je lichaam zitten uit je lichaam vloeien. Tijdens zo’n massage komt jouw geest tot rust, wat zorgt voor meer ontspanning en minder stress.
  • Een warme douche of bad; dit kan enorm helpen wanneer je last hebt van gespannen spieren. Het warme water helpt je spieren namelijk om te ontspannen. Het brengt de bloedsomloop op gang en kan eventuele pijn verlichten.
  • Wandelen; lekker buiten zijn is sowieso al goed voor je gezondheid en geest. Maar wandelen is misschien wel het meest effectief tegen stress. Dat komt doordat je tijdens het wandelen het stresshormoon cortisol uit je lijf krijgt. In tegenstelling tot andere sporten zorgt wandelen er namelijk voor dat je vertraagt en onthaast. Super effectief dus!
  • Mediteren; het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar wanneer jij je openstelt voor meditatie kan het ontzettend veel positieve effecten hebben. Tijdens het mediteren kun je namelijk los komen van je gedachten. Hierdoor geef je je hersenen een signaal dat ze zich mogen ontspannen. De rest van je lichaam zal dan vanzelf volgen.
  • Muziek luisteren; het luisteren van muziek heeft een positieve invloed op de hersenen. Zo kan het herinneringen naar boven halen en zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
  • Vakantie / weekendje weg; wat is er meer relaxed dan een week, of een paar dagen weg te gaan uit de dagelijkse sleur en drukte? Wanneer je op vakantie gaat zorg je voor rust in je hoofd & lijf.

Leef gezond & bedenk wat jouw energie geeft

Het is belangrijk om te gaan ontdekken wat jouw energie geeft. Zoek een leuke hobby. Probeer zoveel mogelijk dingen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt en veel energie kosten, uit jouw leven te bannen. Kijk of er bepaalde dingen zijn die je kunt loslaten. Daarnaast is een gezonde levensstijl ook essentieel voor een ontspannen leven. Zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat en voldoende slaapt. Dat je gezond & bewust eet, en niet teveel alcohol drinkt. Wanneer je met deze handvatten aan de slag gaat zal jij in de toekomst een stuk minder gestrest zijn!

Photo by Anthony Tran on Unsplash