Ontdek het Reuzengebergte

Ontdek het Reuzengebergte in Polen en Tsjechië! Deze bergketen is zo’n 40 kilometer lang en 20 kilometer breed en vormt de grens tussen beide landen. Een groot deel ervan is natuurgebied en het is een prachtige streek om te verkennen en te ontspannen. Ervaar de ruige schoonheid van de bergen en geniet van ongekende uitzichten, eeuwenoude dorpjes, schone lucht en rust. Natuurliefhebbers en wandelaars zullen het hier fantastisch vinden. Met het uitgebreide mogelijkheden om te wandelen, fietsen en buitensporten wil je nooit meer naar huis! Hier zijn enkele van de hoogtepunten die je niet wilt missen tijdens uw bezoek aan deze prachtige regio.

Wandel- en fietspaden

Het Reuzengebergte herbergt vele goed gemarkeerde paden voor zowel wandelaars als fietsers. Of je nu een beginner bent of een ervaren wandelaar/fietser, er is hier voor elk wat wils. Zeker wanneer je een mooie accommodatie kiest, kun je zo vanuit je huisje de bergen in wandelen. Zoek naar luxe vakantiehuizen in het Noorden van Tsjechië of het zuiden van Polen en geniet van de prachtige omgeving, de rust en je tijdelijke, luxe onderkomen. De routes variëren van gemakkelijke wandelingen door uitgestrekte weiden tot uitdagende beklimmingen van rotsachtige pieken met adembenemende uitzichten onderweg. Als je niet over uw eigen fiets of uitrusting beschikt voor je fietsvakantie of klimtocht, bieden verschillende plaatselijke winkels verhuur aan tegen redelijke prijzen.

Nationaal Park Karkonosze

Het Nationaal Park Karkonosze ligt zowel in Polen als in Tsjechië, aan weerszijden van de grens. Dit park biedt een aantal fantastische wandelroutes en een verscheidenheid aan planten en dieren die uniek zijn voor deze prachtige regio, zoals edelherten, zeldzame vogelsoorten zoals korhoenders, lynxen, wolven en zelfs bruine beren. Wandel naar een van de sprookjesachtige meren zoals het Szrenica meer of naar de imposante Sniezka berg - een van de hoogste toppen in het Karkonosze Nationaal Park. Je kunt de top gemakkelijk bereiken via de wandelpaden, maar als je het liever wat rustiger aandoet neem je gewoon de stoeltjeslift. Je glijdt dan in alle rust naar boven terwijl je lekker om je heen kijkt. Eenmaal boven geniet je van het spectaculaire uitzicht en eventueel een lekkere maaltijd in het restaurant.

Bewonder de watervallen

Tijdens je wandeltochten in het Reuzengebergte kom je ook de meest spectaculaire landschappen tegen. Ook vind je er gigantische hoge watervallen, zoals bij Harrachov. De woeste Mumlava rivier stort via het acht meter hoge rotsplateau naar beneden. Ook de Elbewaterval, met 35 meter hoogte, is prachtig om te zien. Je kunt de een wandeling maken naar de bron van de Elbe en deze tocht combineren met een bezoek aan de waterval. Iets verderop in hetzelfde dal zoekt de wat rustigere Pančavský waterval haar weg trapsgewijs over een steile wand naar beneden: een val van zo’n 148 meter!

Het boomkroonpad in Janské Lázně

Ook erg leuk om te bezoeken Janské Lázně. Het is een knus kuuroord in het oostelijk deel van het Reuzengebergte. In de zomer komen hier de sportieve vakantiegangers en wandelaars en in de winter de wintersporters. Een leuke tocht om bij het dorp te maken is de boomkroonpad. Daarbij loop je, zoals de naam al aangeeft, door de toppen van de bomen naar een uitzichttoren. Het pad gaat bovendien ook gedeeltelijk onder grond. Het is een afwisselende route waarbij je informatie krijgt over de flora en fauna in het gebied en je krijgt de unieke gelegenheid om het wortelstelsel van bomen bekijken. Om de pret compleet te maken, kun je als je de top hebt bereikt met de glijbaan weer naar beneden!

Villa Tugendhat

Villa Tugendhat ligt vlakbij de stad Brno in Moravië, net ten zuidoosten van Praag. Het is ontworpen door de beroemde Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe in 1929-1930 en is daarmee een van zijn meest iconische werken, waarmee hij wereldwijde erkenning kreeg! Het werd door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed vanwege het ongelooflijke ontwerp - met ramen van vloer tot plafond met vrij zicht op omringende landschap... Zeker de moeite waard bij een bezoek aan Tsjechische deel Reuzengebergte!

Auschwitz Concentratiekamp en Herdenkingsplaats

Last but certainly not least - het concentratiekamp bij Auschwitz, dicht bij de Pools-Tsjechische grens dient ter herinnering aan verschrikkingen begaan door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog die resulteerde in de dood van meer dan 1 miljoen mensen... Een bezoek aan deze plaats zal zeker een diepe indruk maken.

Het Reuzengebergte is veelzijdig met spectaculaire landschappen. Huur een vakantiehuis in Tsjechië in de natuur en ontdek zelf hoe mooi het is. Er zijn genoeg dingen te doen, terwijl er ook de ruimte en stilte is om tot rust te komen. Kortom, een onvergetelijke ervaring, ongeacht het type reiziger dat je bent!

Photo by Tomasz Gawłowski on Unsplash