Kleding kopen in (web)winkels is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Maar dat was vroeger wel anders. Jouw favoriete items hebben een lange reis afgelegd voor ze terecht kwamen op de plek waar jij ze nu shopt. De kleding die jij koopt is waarschijnlijk confectiekleding, tenzij je echt veel money hebt en je je dure haute couture kleding kan veroorloven. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen confectiekleding en haute couture? In dit artikel vertellen we je er alles over.
De opkomst van confectiekleding
Vroeger werd kleding met de hand op maat gemaakt: tijdrovend en niet heel efficiënt. Tijdens de Industriële Revolutie kwam daar verandering in. Er kwamen toen namelijk machines om kleding mee te maken. De Industriële Revolutie zorgde er ook voor dat mensen meer geld konden uitgeven. Er werd ook steeds meer kleding verkocht. Om aan de stijgende vraag van het grote publiek te voldoen, werden kleren in grote aantallen gemaakt.
Standaard maten
Confectiekleding wordt ook wel ‘Prêt á porter’ of ‘Ready to wear’ genoemd, wat klaar om te dragen betekent. Het wordt in standaard maten geproduceerd zodat iedereen het past. Deze maten zijn:
- Double Extra Small (XXS)
- Extra Small (XS)
- Small (S)
- Medium (M)
- Large (L)
- Extra Large (XL)
- Double Extra Large (XXL)
Landen met lage lonen
Prêt à porter kleding wordt tegenwoordig vaak gemaakt in landen zoals India, China, Thailand en Vietnam. Dit zijn landen met lage lonen, waardoor de kleren goedkoop gemaakt kunnen worden.
Haute couture
Haute couture of high fashion ontstond in de tweede helft van de negentiende eeuw door de Engelse couturier Charles Frederick Worth. Voor de komst van Ready to wear, werd kleding speciaal voor klanten gemaakt. Worth ging zijn eigen collecties ontwerpen en presenteerde die aan rijke vrouwen. Haute couture was geboren.
In tegenstelling tot confectiekleding, wordt haute couture juist niet voor de massa gemaakt. Het zijn exclusieve kledingstukken, waar vaak maar één of enkele stukken van zijn. Het wordt gemaakt met mooie en dure stoffen en materialen. Er hangt een stevig prijskaartje aan en het is niet bedoeld om in het dagelijkse leven te dragen. Bekende couturiers zijn bijvoorbeeld Chanel, Dior, Armani en Valentino.
Betaalbare prêt à porter lijn
High Fashion is maar voor een klein publiek beschikbaar. Daarom maken veel couturiers en luxe modehuizen ook een meer betaalbare prêt à porter lijn om ook een groter publiek te bereiken.
Luxe merken
Confectiekleding wordt vaak gemaakt van goedkoop materiaal om het betaalbaar te houden. Maar er zijn ook duurdere merken die Ready to wear kleren maken van mooi en duurzaam materiaal. Een Peutery Jas wordt bijvoorbeeld gemaakt van organisch katoen en is een voorbeeld van duurdere confectiekleding. Het merk Woolrich gebruikt vooral dure materialen als dons, bont en wol. Kleding zoals een jas of pak is hierdoor meestal niet goedkoop en valt daarom ook onder de duurdere Ready to wear kleding.
Je weet nu wat meer over waar je favoriete kledingstukken vandaan komen. Veel plezier tijdens je volgende shopsessie!
Photo by Hannah Morgan on Unsplash