5 Nieuwe films die je gezien moet hebben

In de agenda zetten!

Er staan weer een hoop nieuwe, goede films op de agenda. Wij zetten de must-sees van het moment voor je op een rij.

Tár

TÁR speelt zich af in de internationale wereld van klassieke muziek en onderzoekt de aard van macht en de impact ervan in onze moderne wereld. Dit doet regisseur Todd Field aan de hand van het leven van de iconische, maar fictieve Lydia Tár (Cate Blanchett) - de allereerste vrouwelijke chef-dirigent van een groot Duits orkest. Blanchett is op weg naar haar zoveelste Oscarnominatie met deze boeiende film over cancel culture en artistieke integriteit.

Vanaf 2 maart in de bioscoop

Living

In het Londen van de jaren 50 leeft Williams (Bill Nighy), oorlogsveteraan en ambtenaar. Hij verliest zich in de wederopbouw van Engeland na WO II, maar wat wil hij zelf eigenlijk als hij plots hoort dat hij niet lang meer te leven heeft? Een remake van de Japanse film Ikiru van Akira Kurosawa.

Nu in de bioscoop

The Fabelmans

Steven Spielbergs The Fabelmans is mogelijk zijn beste ooit. Het is een losse hervertelling van zijn jeugd, een ode aan de kindertijd en de magie van films. Met Paul Dano en Michelle Williams als de ouders van Sammy; moeder moedigt haar zoon aan om zijn liefde voor het filmmaken na te streven, vader doet het maar af als een ‘hobby’. De film is een fantastisch, emotioneel, autobiografisch drama dat deels gaat over Sammy, die ernaar verlangt films te regisseren. Maar wat het verhaal zo indruk- wekkend maakt, is dat hij films gebruikt als

een manier om de dingen te begrijpen die hem bang maken in de wereld.

Vanaf 2 februari in de bioscoop

Klem

Klem krijgt toch nog een vervolg. Na drie populaire seizoenen komt er nog een film. Het gaat verder waar de serie stopte, met belasting- ambtenaar Hugo Warmond (Barry Atsma), wiens leven opnieuw verstrengeld raakt met dat van crimineel Marius (Jacob Derwig) en zijn vrouw Kitty (Georgina Verbaan). Die twee wonen intussen in Italië, waar ze een Toscaanse wijngaard hebben gekocht. Maar er blijkt een luchtje te kleven aan de aankoop en ze worden weer meegesleurd in een criminele draaikolk.

Vanaf 2 februari in de bioscoop

The banshees of Inisherin

Colin Farrell en Brendan Gleeson waren een onweerstaanbaar oddball duo in Martin McDonagh’s In Bruges (2007). Nu zijn ze terug in The banshees of Inisherin, gebaseerd op McDonagh’s toneelstuk. We zien de twee goede vrienden Padraic (Farrell) en Colm (Gleeson) die op een klein eiland voor de kust van Ierland in een lastig parket verkeren als één van hen de vriendschap verbreekt. Pijnlijk grappig en soms gewoon pijnlijk. Een film over vriendschap, maar net zo goed over eenzaamheid. Een anti-feelgood film, maar zeker een must see.

Nu in de bioscoop

Het is maar net waar je zin in hebt, maar keuze is er genoeg! Deze vijf nieuwe films mogen in ieder geval niet op je watch list ontbreken. Met welke begin jij als eerst?

Tekst: Jorrit Niels