Column: Reneé in Paris

"Ik vond in Parijs een niet te evenaren leermeester."

Renée K. is een Nederlandse Parisienne, bekend van haar boek Leef als een Parisienne, ook als je hartstikke Nederlands bent. Naast het afronden van haar tweede boek adviseert ze professionals op het gebied van imago en stijl en geeft ze les in style development aan de 55 Creative Business School. Op social media deelt zij haar leven tussen Amsterdam en Parijs. Neem ook een kijkje op haar Instagram en website.  

"Terwijl de hele wereld het heeft over Emily in Paris, groeit mijn motivatie met de dag om het échte Parijs te laten zien. Het dagelijks leven van al die geluksvogels die in de mooiste stad ter wereld wonen, waar ik er toevallig ook één van ben. Al is er van toeval eigenlijk geen sprake. Van kinds af aan was ik er al heilig van overtuigd dat het groots en meeslepend leven waar ik voor ging, zich niet in het Gooi maar toch echt in Parijs afspeelde. Zo gedroomd zo gedaan. Sinds mijn 18e is Parijs mijn thuis."

Het Parijse leven

"Als een vis in het water rondde ik er mijn studie af en organiseerde jarenlang met mijn eigen PR bureau grote evenementen voor de Parijse wereld van mode, cosmetica, media en politiek. Niet in al deze glitter en glamour vond ik mijn geluk. Maar in de geïmproviseerde etentjes met vrienden bij wie je altijd welkom bent, de schappen vol boeken naast het groente en fruit in de supermarkt, die eerste hap van een tarte au citron meringuée na het sporten, en de gesprekken over zowel lippenstift als literatuur met vriendinnen. Genieten van het kleine geluk, ik vond in Parijs een niet te evenaren leermeester."

Scherm­afbeelding 2023-01-26 om 12.44.56 Scherm­afbeelding 2023-01-26 om 12.45.08 Scherm­afbeelding 2023-01-26 om 12.45.19

Je veux tout

"De eerste twintig jaar woonde ik er fulltime en nu pendel ik tussen Amsterdam en Parijs. Een leven tussen twee werelden, voor de een is het onrust, voor de ander - zoals ik - een manier om alles uit het leven te halen. Terwijl Nederland mij leerde om grenzen te bewaken, leerde Parijs mij dat je niet hoeft te kiezen. Je veux tout (Ik wil alles) van auteur Nathalie Rozborski is dan ook het boek dat je in menig elegante handtas in het Parijs van nu zult tegenkomen. In Nederland heb ik een leven met mijn gezin, in Parijs een leven met mezelf. ‘Kan dat wel, als moeder van twee kinderen?’ zegt het Nederlandse stemmetje. ‘Jazeker, je creëert tenslotte je eigen vrijheid’, antwoordt de Parisienne in mij. En ik moet zeggen, zij heeft erg vaak gelijk. De notie van liberté loopt als een rode draad door het Parijse leven, inclusief de piepkleine kledingkasten van de Parisiennes."

Liberté

"In een mode editie als deze mag het woord vrijheid wat mij betreft dan ook niet ontbreken. Kleding kan (of moet) vleugels geven. Als imago deskundige zie ik geregeld de succesvolste Nederlandse zakenvrouwen timide en vol twijfel voor de kledingkast staan. Dan begint de Parisienne in mij met het omdraaien van de rollen. Wie draagt tenslotte wie? Pak de controle! Zet kleding optimaal in voor jouw eigen vrijheid. Om te bewegen. Om te communiceren zonder woorden. Om je dromen waar te durven maken. Van kleding dragen naar gedragen worden door kleding. Vive la liberté. Maar goed, over het Parijse leven en stijltips later meer. Want ik heb de eer om vanaf nu te mogen bijdragen aan dit prachtige, tijdloze blad Elegance. Het voelt nu al als thuiskomen."

Tekst & foto's: Renee K | Hoofdbeeld: Mathia Holzapfel