Carola Schouten over ongeplande zwangerschap: 'Ik dacht niet in onmogelijkheden'

"Ik ging gewoon naar feestjes met mijn zoontje voorop op de fiets."

Officiele foto kabinet Rutte IV me op bordes van Noordeinde

Carola Schouten (45) is Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, maar haar carrière is haar niet komen aanwaaien. Toen ze op haar 22e studeerde, bleek ze zwanger, vertelt ze aan LINDA.

Onverwachts zwanger

Carola studeerde Bedrijfskunde en had grote toekomstplannen als zakenvrouw die van het ene naar het andere land zou vliegen. Maar dat liep anders. Ze was 22e en deed voor haar studie een aantal vakken in Israël. Ze kwam zwanger terug. Ze had geen relatie met de vader, die in Israël leefde, en woonde in een studentenhuis. Daar moest verandering in komen en dus begon de zoektocht naar een baan.

Maar dat was als zwangere vrouw niet makkelijk. "Ze rolden niet de rode loper uit voor een zwangere die werk zocht. Kansloos, leek het", vertelt ze. "Totdat mijn oude stageadres, het ministerie van Sociale Zaken, mij belde omdat ze me op het oog hadden voor een openstaande functie." Ze werkte daar zes jaar en het bleek later het begin van een mooie carrière.

Feestjes

Van student ging ze naar een leven als alleenstaande moeder. "Hoe ingewikkeld de omstandigheden ook waren, ik dacht niet in onmogelijkheden", vertelt ze. Haar vrienden studeerden nog en gingen naar feestjes en dat wilde Carola niet missen, ondanks dat ze een ander leven had dan haar leeftijdsgenoten. "Ik ging gewoon naar feestjes, het campingbedje op mijn rug en mijn zoontje voorop op de fiets. Op zo’n feest legde ik mijn zoon in zijn bedje en midden in de nacht maakte ik hem wakker om weer naar huis te fietsen."

Bijzondere band

De twee waren altijd samen en ontwikkelden een sterke band. "Als er weinig geld was, zorgde ik ervoor dat we toch ergens goedkoop konden kamperen. Altijd met z’n tweeën op ontdekking", weet ze nog. Nu is haar zoon een volwassen man met een eigen leven. "Ik heb het legenestsyndroom heel erg gevoeld, tot ik besefte dat onze band er niet minder hecht op wordt. Die goede relatie met mijn zoon maakt me diep gelukkig."

Bron: LINDA. | Beeld: BrunoPress