Pauline Wingelaar: 'Na het verlies van Belle heb ik mezelf dingen kwalijk genomen'

"Ik dacht: waarom ben ik nou niet gemaakt om een kind te dragen?"

Eind 2021 verloor Pauline Wingelaar haar derde kindje toen ze met 22 weken ter wereld kwam. Aan Happy in Shape vertelt ze over het verlies van haar dochter Belle, me-time en gezond leven.

Verlies

Toen met 20 weken haar vliezen braken, hoopte Pauline nog op een wonder. Maar twee weken later werd haar dochter toch geboren, die na een paar uur overleed. "Na het verlies van Belle heb ik mezelf wel dingen kwalijk genomen. Ik dacht: waarom ben ik nou niet gemaakt om een kind te dragen? Je gaat je toch afvragen of het niet gebeurd was als ik minder gestrest was geweest en gezonder had geleefd", legt ze uit.

Ze heeft de hoop op een vierde kindje niet opgegeven. "Ik hoop nog steeds dat ik op een natuurlijke manier zwan­ger raak, zodat we niet de keuze hoeven te maken om nog een keer een traject in te gaan. Maar het is helaas nog niet gelukt. Eén ding weet ik wel zeker: ik heb nog genoeg liefde om te geven."

Overgewicht

Pauline worstelt naar eigen zeggen al haar hele leven met overgewicht. "Ik heb er best lang over gedaan om een modus te vinden qua gezond leven. Tijdens mijn studententijd was ik veel aan het drinken en feesten, en toen ik eenmaal kinderen kreeg, gebruikte ik ‘geen tijd’ als excuus om niet te hoeven sporten", vertelt ze.

Vooral haar buik maakt haar onzeker. "Op vakantie kwam er een vrouw naar me toe die zei: “Oh meid, ik

vind het zo leuk dat je na alle ellende rondom Belle eindelijk weer zwanger bent.” Dat was ik dus niet", vertelt ze. "Het is soms pijnlijk, omdat ik denk: mensen weten toch wat ik heb meegemaakt? Maar ze bedoelen het niet verkeerd; ik denk dat ze het me vooral heel erg gunnen."

Gezond leven

Een paar maanden geleden gooide Pauline het roer om. "Ik doe sinds september aan New­ Fysic. Niet eens puur om af te vallen, maar vooral om lekkerder in mijn vel te zitten. Ik wil een gezond eetpatroon dat ik op de lange termijn ook kan volhouden." Een andere stok achter de deur: "Ik heb PCOS, een disbalans in mijn hormoonhuis­houding, wat vaker voorkomt bij vrouwen met overgewicht. Dat was voor mij ook een reden om te proberen een gezonder gewicht te krijgen."

Ontspannen

Een ander goed voornemen, is meer me-time. "Tijd voor mezelf nemen vind ik met een druk gezin lastig. Ik probeer één keer per maand een voetreflexmassage te nemen. Ook ontspan ik door de playlist van Belle op te zetten. Een vriendin van mij heeft die gemaakt toen ik in het ziekenhuis lag. Door ’m thuis op te zetten, kom ik altijd eventjes tot rust."

Bron: Happy in Shape | Beeld: BrunoPress