Last van eczeem? Of couperose? Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders een huidaandoening heeft en dat dit aantal de afgelopen jaren blijft stijgen.
Naast de veelvoorkomende aandoeningen als eczeem en psoriasis kampen veel vrouwen (en mannen) met couperose. Maar: wat is couperose precies en is er iets wat je ertegen kunt doen? We zochten het voor je uit in dit artikel.
Couperose: wat is dat precies en is het gevaarlijk?
De kans is groot dat je wel eens van couperose hebt gehoord. Couperose is een huidaandoening waarbij er sprake is van een toename van kleine bloedvaatjes in de huid van je gezicht. Dit uit zich in zichtbare adertjes, algehele roodheid en vaker en sneller blozen. Couperose is vaak vooral zichtbaar op de wangen; daar zitten de meeste adertjes die tot uiting komen. Ook op je neus, kin en op de hals is het mogelijk om couperose te krijgen. De aandoening komt zelfs wel eens voor op de schouders en in het decolleté, maar dit verschilt per persoon.
Wat prettig is om te weten, is dat couperose absoluut niet schadelijk of besmettelijk is en dat het over het algemeen geen pijn doet. Mensen die deze huidaandoening hebben ervaren echter wel een ander nadeel: ze schamen zich voor de roodheid in hun gezicht, omdat het zo'n zichtbare aandoening is. Daardoor wordt de huidaandoening ook wel als cosmetisch storend gezien en kan couperose veel invloed hebben op het dagelijks leven van mensen die er last van hebben. Sommigen willen liever niet in het openbaar gezien worden en/of vinden het lastig om sociale afspraken te hebben. Couperose wordt daarom, net als bij veel andere huidaandoeningen, dus vooral als psychische aandoening ervaren.
Behandelen van couperose met couperose laserbehandeling
Het goede nieuws is: je hoeft niet rond te blijven lopen met deze huidaandoening. In tegenstelling tot veel andere huidaandoeningen is er namelijk een werkende couperose laserbehandeling mogelijk waarmee je eenvoudig van deze roodheid in je gezicht af kunt komen. Zo'n laserbehandeling wordt uitgevoerd door professionele huidspecialisten die op basis van jouw wensen en de 'ernst' van de situatie een behandelplan opstellen. In de meeste gevallen kun je een gratis intake boeken waarbij er gekeken wordt naar de samenstelling van je huid om zo een passende behandeling aan te meten.
Uiteraard wordt zo'n couperose laserbehandeling altijd uitgevoerd met professionele laserapparatuur. Met behulp van deze lasers worden de aanwezige bloedvaatjes weggehaald en wordt de laser ook gebruikt op de omliggende huid om op die manier couperose op die plekken te voorkomen. Je hoeft niet bang te zijn dat zo'n behandeling pijn doet, want het laseren is volledig pijnloos. Dat komt omdat de lasers de huid afkoelen en ze onder andere daardoor zeer huidvriendelijk zijn. Wie weet krijg je uiteindelijk wel net zo'n mooie huid als Meghan Markle, maar het is sowieso al mooi meegenomen wanneer de roodheid afneemt na (een aantal) behandelingen!
Kan iedereen couperose krijgen? Wat zijn de oorzaken?
Je hoeft niet bang te zijn dat wanneer je snel bloost of je een keer last hebt van een rode huid (door bijvoorbeeld de kou of juist de hitte) dat je meteen couperose of een vorm van couperose hebt. Verschillende temperaturen en weersomstandigheden hebben altijd effect op je huid. Maar: het is wel goed om te weten dat iedereen couperose kan krijgen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om deze huidaandoening te krijgen wanneer je een overmatige blootstelling aan zonlicht hebt gehad. Ook kun je het krijgen als je veel alcohol drinkt of wanneer je crèmes gebruikt waarin corticosteroïd zit.
Helaas is couperose in sommige gevallen ook genetisch bepaald. Zit het in de familie? Dan is de kans dus aanwezig dat je deze huidaandoening hebt of krijgt. Daarbij is het interessant om te weten dat mensen met een heel licht huidtype vaker couperose krijgen dan mensen met een donker huidtype. En wist je dat couperose ook een symptoom kan zijn van andere, onderliggende huidproblemen? Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je rosacea hebt, een vorm van couperose waarbij je ook last hebt van puistjes en zwellingen. Op basis van waar je last van hebt wordt er een couperose laserbehandeling of een andere behandeling gestart. Neem dus zeker contact op met een huidexpert wanneer je last hebt van een huidaandoening en je niet weet wat je moet doen.
Beeld: Unsplash