Horoscoop terugblik: dit was het jaar van de Ram

Wat hadden de sterren dit jaar in petto?

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dus vind je in de laatste Elegance van het jaar weer de Enige Echte Grote Jaarhoroscoop. Maar, eerst gaan we traditiegetrouw terugblikken op de jaarhoroscoop van 2022, zodat je kunt kijken of-ie is uitgekomen. Hieronder lees je wat 2022 voor Ram (21 maart t/m 20 april) in petto had.

Carrière

Om te onderzoeken hoe jouw loopbaan zich dit jaar ontwikkelt, kijken we naar Saturnus. Saturnus is de planeet die je helpt om extra kilometers te maken als je denkt dat het tijd is om op te geven, die je verborgen kracht symboliseert. Hij geeft je doorzettingsvermogen waar anderen afhaken en helpt je om plannen uit te voeren waar anderen voor terugdeinzen. Saturnus staat in 2022 in het bevriende teken Waterman. Saturnus zorgt ervoor dat je zowel de verantwoordelijkheid als de waardering krijgt die je hard verdient. Soms kun je het gevoel hebben dat er wat teveel op je bordje ligt, dus probeer ook eens ‘nee’ te zeggen. Maar je zult niet snel op een burn-out afstevenen, want als de druk teveel dreigt te worden, schieten vrienden jou te hulp. Met raad en met daad. Je hoeft het dit jaar echt niet alleen te doen en dat voelt goed, alsof je zo af en toe een kruiwagen krijgt. Financieel kun je merken dat er meer stabiliteit ontstaat, een steviger fundament onder je leven. Misschien overweeg je zelfs om – geheel in strijd met alles waar Ram voor staat – te gaan sparen. Een comfortabele bankrekening kan het resultaat zijn van de verstandige keuzes die je dit jaar maakt voor de verre toekomst.

Liefde

Als Chiron zich bemoeit met je liefdesleven beleef je een van de meest indringende periodes denkbaar. Vaak is er sprake van een grote liefde die zich ontpopt. Doordat er een nieuw persoon in je leven komt of doordat de bestaande relatie zich evolueert tot een diepere en mooiere band. Daar is wel een aanleiding voor nodig, een situatie, omstandigheden die deze ontmoeting of deze groei in de hand werken. En je zult misschien een keuze moeten maken. Voor jezelf, voor de ander. Dat betekent groeipijn. Je zult niet altijd begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt, maar het kan voelen als heilig moeten, als nu of nooit. Misschien ben je bang om egoïstisch te zijn, als je een keuze maakt waarin je eigen belang voorop staat. Maar misschien is dat nu juist zo belangrijk om te doen, omdat je kunt afrekenen met dat deel van jou dat teveel rekening houdt met de wensen en verlangens van anderen. Die nieuwe liefde stimuleert jou hierin. Confronteert je als je te meegaand bent, als je niet voor jezelf opkomt. Dat kan op een zachte manier en het kan ook stevig botsen. Maar hoe dan ook heb je het gevoel dat je in de liefde wordt wakkergeschud en je was niet van plan om jezelf ooit weer in slaap te laten sussen. Dus ja, dit is een prachtig liefdesjaar, maar makkelijk? Nee, dat is het niet.

Persoonlijk

In 2022 staat de planeet Chiron in het teken Ram. Dat heeft speciale betekenis voor je liefdesleven (zie kopje ‘Liefde’) maar de uitwerking is veel breder. Deze periode is er namelijk ruimte voor healing, zowel geestelijk als lichamelijk. Het is de bedoeling dat je tot inzichten komt, waardoor je oude pijn achter je kunt laten. Zoiets gaat volgens een vast patroon. In je leven manifesteert zich een lichamelijk of ander probleem. Dat probleem hoeft helemaal niet groot te zijn, maar het is er om je wakker te schudden, je bewust te maken van het feit dat er iets aan de hand is. Je zult dan de neiging hebben om op zoek te gaan naar een oplossing. Die zal je op een reguliere manier niet gauw vinden, want dit probleem is een manifestatie van iets dat diep in jou verstopt zit. Op het moment dat je dat beseft, kun je de diepere oorzaken vinden en dan laat een doorbraak meestal niet lang op zich wachten. Meestal is het wel nodig dat je een healer ontmoet, die jou helpt bij dit proces. Dat kan een goede vriendin zijn, een familielid, maar ook een arts of een psycholoog. Meestal is het iemand die toevallig de juiste persoon is, op het juiste moment. Hoewel dit proces niet altijd makkelijk is, zeker als je nog in de beginfase bent, is het iets waar je straks op terug zou kunnen kijken als een van de mooiste ervaringen van je leven.

Tekst: Hanny Roskamp | Illustraties: Laura Page