Veel voorkomende huidproblemen en tips om ze te behandelen

Sommige mensen zijn gezegend met een egale, stralende huid van zichzelf waar ze weinig problemen mee ervaren. Anderen hebben minder geluk en hebben om de haverklap last van een jeukende, droge huid of puistjes. Problemen met de huid kunnen erg vervelend zijn omdat ze vaak ook voor andere zichtbaar zijn. Je kan er daardoor extra onzeker over zijn, maar gelukkig zijn er in de meeste gevallen oplossingen mogelijk.

Acne

Acne is een vervelende vorm van jeugdpuistjes. Het komt veel voor bij tieners. Vanaf ongeveer het 12e levensjaar kunnen jongeren hier meestal last van krijgen. Hoewel het voornamelijk een probleem bij jongvolwassen is, hebben sommige mensen er ook op latere leeftijd nog last van. Kliertjes in de huid die talg bevatten kunnen verstopt raken waardoor puistjes ontstaan. Bij jongeren kan het te maken hebben met de hormoonhuishouding die op die leeftijd veranderd. Op latere leeftijd kan ook stress een factor zijn. Belangrijk is de huid zoveel mogelijk met rust de laten. Het is verleidelijk om de huid te reinigen met verschillende producten, maar dit kan juist averechts werken. Zit ook niet aan de huid, zo raakt hij juist geïrriteerd.

Ongewenste tattoo

Hoewel een ongewenste tattoo geen huidprobleem is waar je mee geboren kan worden, heeft het wel degelijk met je huid te maken. Een tattoo wordt aangebracht met een hele kleine naald waarbij de inkt onder je huid wordt geprikt. Hierbij prikken ze door de bovenste twee lagen van je huid heen, waardoor er kleine wondjes ontstaan. Nadat je een tattoo hebt laten zetten moet je deze dan ook goed laten genezen. Soms krijgen mensen spijt van een tattoo, bijvoorbeeld omdat ze de naam van een ex-geliefde hebben laten zetten of simpelweg omdat ze er op uitgekeken zijn. Gelukkig zijn er mogelijkheden een tatoeage te laten verwijderen. Wil je de tattoo verwijderen, kies dan voor een professionele huidtherapeut die dit veilig kan doen. Dit gebeurt met behulp van een laser.

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn donker gekleurde vlekjes op de huid. Ze verstoren de huid zodat deze er niet meer egaal uitziet. Pigmentvlekken kunnen verschillende veroorzakers hebben. Ten eerste kan het te maken hebben met een te grote blootstelling aan de zon. Hierdoor ontstaat er een overproductie van pigment, ook wel melanine genoemd. Dit doet je huid om je te beschermen tegen de zon, maar daardoor ontstaan dus juist verkleuringen aan de huid. Ook kunnen hormonen een rol spelen bij de vorming van pigmentvlekken. Denk bijvoorbeeld aan het zwangerschapsmasker dat bij zwangere vrouwen ontstaat. Daarnaast kan een ontsteking aan de huid pigmentvlekken veroorzaken, zoals acné of een wond. Het beste kun je pigmentvlekken proberen te voorkomen door dagelijks, ook in de winter, een zonbescherming te gebruiken. Ontstaan er toch vlekjes op de huid, dan is er behandeling mogelijk. Pigmentvlekken verwijderen kan namelijk door middel van een peeling of een laserbehandeling.

Eczeem

Eczeem is een aandoening aan de huid waardoor deze ontstoken raakt. Er zijn verschillende vormen van eczeem, waarbij vaak rode plekken met schilfer of bultjes ontstaan. Dit gaat vaak gepaard met een enorme jeuk. Er is niet een eenduidige oorzaak, die is namelijk bij iedereen anders. Wassen met water en zeep is niet de oplossing, hier worden de klachten juist erger. Ook hierbij is het het beste als je de eczeem met rust laat. Krabben maakt het erger, hoe verleidelijk dat ook is bij erge jeuk. Een kalmerende crème kan de pijn of jeuk verlichten. Het beste kan je voor een passende oplossing onderzoek laten doen bij een huidspecialist.

Droge of vette huid

Iedereen heeft een ander huidtype. De één heeft een normale huid, die goed in evenwicht is waardoor hij niet te vet of droog is. De huid voelt meestal soepel en zacht aan en heeft in principe weinig behoefte aan extra verzorging. Daarnaast is er het vette of droge huidtype. Bij een vette huid is er sprake van een hoge talgproductie, vanwege een vochttekort. Je huid ziet er meestal glanzend uit en ook poriën zijn verwijd en zijn beter zichtbaar. Hierdoor raken ze sneller verstopt waardoor de huid gevoeliger is voor mee-eters en puistjes. Een droge huid heeft hydratatie nodig. Hierbij is de talgproductie juist laag. Heet water droogt de huid uit en laat de natuurlijk vetlaag verdwijnen. Het is belangrijk altijd een reinigingsproduct te kiezen die voor jouw huidtype geschikt is. Hierdoor krijgt het de beste verzorging die het nodig heeft voor een stralende en frisse huid.

Photo by Kalos Skincare on Unsplash