Dit is de grootste fout die je kunt maken met het opbergen van je sieraden

Zo doe je het wel goed.

Different elegant bijouterie and plate on white marble table, flat lay

Leuk hoor, al die sieraden. Maar minder leuk als ze allemaal in de knoop zitten of verkleuren. Gelukkig kun je dat vrij makkelijk voorkomen, deelt een juwelenexpert.

Verschillende sieraden van elkaar scheiden

Nu hebben de meeste sieradeniefhebbers een grote, prachtige, sieradendoos. Vaak heeft-ie verscheidene vakjes en het is dan verstandig om geen sieraden van verschillende metalen in één vakje te stoppen. Goud en zilver samen? Liever niet. “Als je twee metalen bij elkaar stopt creëer je technisch gezien een batterij: een galvanische cel waarbij ionen over elkaar heen worden getransporteerd”, legt Marcus Young uit, universiteit hoofddocent materiaalwetenschappen, uit aan HuffPost. En dat wil je niet, want dit proces leidt tot corrosie.

Young vervolgt dat die zogenaamde galvanische cel ook oxidatie-reductiereacties veroorzaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je sieraden beschadigd raken en verkleuren. Glanzend metaal kan dan dof worden. Met name koperen en zilveren sieraden zijn erg gevoelig voor deze reactie.

Ook kunnen er krassen op je sieraden ontstaan als je verschillende metalen samen bewaart. Dit omdat het ene metaal zachter is dan het andere. “Platina oxideert niet, maar het kan krassen oplopen omdat het zachter is dan goud”, legt Judith Anderson, een professioneel sieradentaxateur, uit. “Als je platina en gouden sieraden bij elkaar bewaart, kan het goud voor krassen zorgen op je platina sieraden en dat zorgt voor een doffere afwerking.”

Hoe moet het wél?

Nu we weten hoe het niet moet, horen we ook graag hoe het wel moet. Het is duidelijk dat we goud, zilver, koper en platinum gescheiden van elkaar moeten bewaren, maar het is ook belangrijk dat je jouw sieraden bewaart in een schone, droge omgeving.

Ook raadt Amanda Gizzi van Jewelers of America aan om je sieraden de ruimte te geven. Leg ze dus niet bovenop elkaar waardoor je het risico loopt dat ze in de knoop raken. Je kunt het beste verdelers in een grote juwelendoos plaatsen en items individueel in plastic zakjes stoppen. “Dit is hoe de meeste juweliers het doen”, aldus Gizzi.

Wil je er echt zeker van zijn dat je gouden oorbellen niet beschadigd raken? Dan kun je volgens Anderson je oorbellen in twee aparte plastic zakjes doen en die vervolgens samen in een zakje stoppen. “Als je echt goed voor je sieraden zorgt, hoef je ze niet te laten repareren en hoef je ze ook niet zo vaak te laten polijsten.”

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock