Cindy Crawford over ouder worden: 'Ik ben geen 25, dus waarom zou ik er als 25 uitzien?'

Naar eigen zeggen vindt het model het niet fijn om 'leeftijdloos' genoemd te worden.

In een interview met Haute Living praat supermodel Cindy Crawford openhartig over ouder worden in een maatschappij waar 'jong blijven' centraal staat.

Leeftijdloos

In het interview vertelt Crawford over een reclamespot uit 2001 voor de huidverzorgingslijn van haar eigen merk Meaningful Beauty. Zo herinnerde ze zich nog goed wat voor reacties ze kreeg nadat het spotje uitkwam. "Zelfs in mijn Meaningful Beauty commercial zeiden ze: 'Ze is niet ouder geworden', en lieten dan foto's van vroeger en nu zien", legt het supermodel uit. "Ik vertelde ze dat ze daarmee moesten stoppen, omdat het te veel druk op me legt."

Ouder worden

Hoewel mensen vinden dat het supermodel niet ouder is geworden, heeft Crawford daar zelf een andere mening over. "Ik kan zo zien op welke manieren ik ouder ben geworden", stelt ze. "Mijn gezicht is een stuk slanker geworden en mijn mond is niet meer zo vol als hoe het vroeger was."

Doordat Crawford juist wél ziet dat ze ouder is geworden, vindt ze het niet fijn om te horen dat ze 'leeftijdloos' is. "Ouder worden is al moeilijk genoeg, laat staan dat we leven in een cultuur waar iedereen geobsedeerd is met 'jeugd'."

Ouder wordende atleet

Hoewel menig mens graag jonger wil lijken als ze ouder worden, lijkt het supermodel vrede te hebben met de persoon die ze nu is. "Ik ben geen 25, dus waarom zou ik er als 25 uitzien?", liet ze weten. Ze vergelijkt zichzelf tot op heden met een 'ouder wordende atleet'. "Ik ken het spel zoveel beter nu. En soms denk ik: 'Laat maar zitten, misschien wil ik geen model meer zijn'. Maar dan denk ik weer: 'Goh, dan vertel ik vrouwen dus eigenlijk dat we op een bepaalde leeftijd gewoon verlopen zijn en dat we niks meer kunnen. Wil ik dat voor hun bepalen?'"

Achterhaalde ideeën

Ook al accepteert Crawford het ouder worden, ze vertikt het om de achterhaalde ideeën te volgen over hoe vrouwen van haar leeftijd eruit zouden moeten zien. "Ik ben waarschijnlijk op een leeftijd waar ik – volgens de achterhaalde ideeën – eendelige kledingstukken moet dragen. Maar dat heb ik nog nooit gedaan. Het is eigenlijk hetzelfde soort dilemma als met mijn haar", legt ze uit. "Ik heb altijd lang haar gehad, en met kort haar zou ik me mezelf niet voelen."

Bron: Shape | Beeld: Brunopress