Kunst, theater & muziek agenda: februari 2022

Cultuur-liefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je de beste, mooiste en meestbesproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

Toonaangevend

In de afgelopen dertig jaar heeft Nicole Eisenman (1965) een indrukwekkend oeuvre neergezet. Eén waarin elementen uit de politiek, kunstgeschiedenis en queer- en popcultuur worden gecombineerd. De Amerikaanse schilder en beeldhouwer wordt beschouwd als een toonaangevende kunstenaar van haar generatie. Het Haagse Kunstmuseum showt een ruime selectie van Eisenmans werk, naast dat van onder meer Max Beckmann, Edvard Munch en Paula Modersohn-Becker.

t/m 12 februari 2023 - kunstmuseum.nl

Moerstaal

De Meisjes met de Wijsjes waren succesvol met hun eerste voorstelling Tegeltjeswijsheid en de muzikale groep volgt dit op met Moerstaal. Een voorstelling waarin ze close harmony combineren met veel humor en zo een eerlijke kijk op Nederland geven.

t/m 25 februari 2023 - demeisjesmetdewijsjes.nl

Trouw

Momentum, met onder meer Astrid van Eck, Waldemar Torenstra en Vincent Croiset, gaat over de achterkant van de politiek en machthebbers die niet mogen falen. First Lady Ebba probeert midden in een politieke crisis de carrière van haar man te redden. Maar door een opeenstapeling van misverstanden en verkeerde beslissingen worden ze alleen maar verder van elkaar verwijderd. Op de avond van het 50-jarig bestaan van de partij stort alles in elkaar.

t/m 18 maart - korthalsstuurman.nl

Andere Wereld

In het Haagse Kunstmuseum zien we het werk van M.C. Escher als nooit tevoren. De beroemde prenten worden samengevoegd met spectaculaire installaties van het Belgische duo Gijs van Vaerenbergh. De tentoonstelling is onderverdeeld in twee delen, DAG en NACHT. Precies zoals de tegenstelling waarvan Escher zoveel hield.

18 februari t/m 10 september - kunstmuseum.nl

Vermeer

Een waarschuwing voor mensen die voor het eerst het Haagse Mauritshuis bezoeken: Meisje met de parel is voorlopig niet te zien. Ze hangt tijdelijk in het Amsterdamse Rijksmuseum voor de tentoonstelling Vermeer. Nog niet eerder waren zoveel Vermeer-schilderijen tegelijkertijd op één plek te zien. Van het Parel-hoogtepunt tot de Dame en de dienstmeid, Het glas wijn en Brieflezend meisje aan het venster.

t/m 4 juni - rijksmuseum.nl

Transformatie

De Amerikaanse kunstenaar Philip Haas krijgt een overzichtstentoonstelling in Museum Flehite. Het museum in Amersfoort wordt omgetoverd tot de meeslepende creatieve wereld van Haas. Sculpture breathes life laat werk zien in allerlei soorten, van sculpturen en schilderijen tot aan filminstallaties, fotowerken en reliëfs.

25 februari t/m 25 juni - museumflehite.nl

10 Jaar Later

In 2014 verrasten De Verleiders met een vlijmscherpe aanval op het geldstelsel en de banken. In De Verleiders – Door de bank genomen: 10 jaar later zien we of er iets is veranderd. Een kritische blik op verbijsterende ontwikkelingen met Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Linde van den Heuvel en Adam Kissequel.

24 februari t/m 15 juli - de-verleiders.nl

Kluun

Bewerkt door Koen Caris (die ook Bonita Avenue van Peter Buwalda bewerkte voor het toneel) is er nu de theaterbewerking van Kluuns bestseller Komt een vrouw bij de dokter. Na 1,2 miljoen verkochte exemplaren en de film uit 2009 zien we Maartje van de Wetering en Xander van Vledder in een

voorstelling over liefde, schuldgevoelens en afscheid.

8 februari t/m 13 mei - korthalsstuurman.nl

Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.

Tekst: Jorrit Niels