Prinsjesdag: premie van je zorgverzekering gaat omhoog

Dit is wat je erover moet weten!

Busy attractive mature businesswoman working at home with laptop

In september zijn tijdens Prinsjesdag de nominale premies en wijzigingen voor de zorgverzekering 2023 bekendgemaakt. Verzekeraars hebben tot half november om hun nieuwe premies te berekenen en te delen. Daarna is het voor iedereen mogelijk om verzekeringen te vergelijken. We weten zeker dat de premie van de zorgverzekeringen omhoog gaat. Wat weten we nog meer?

Wijzigingen premies zorgverzekering

Het ministerie van VWS maakt ieder jaar tijdens Prinsjesdag de nominale premie voor de zorgverzekeringen in het nieuwe jaar bekend. Deze premie wordt ook de rekenpremie genoemd. Dit is het bedrag dat naar schatting minimaal nodig is om de zorgkosten te betalen. Aankomend jaar stijgt de zorgpremie flink. Uiteraard speelt de inflatie een grote rol. Daarnaast zijn de lonen in de zorg verhoogd, wat leidt tot hogere zorgkosten en dus een hogere premie. De afgelopen jaren zijn ook het coronavirus en vergrijzing oorzaken voor de stijging van de premie. Er wordt hierdoor namelijk steeds vaker beroep gedaan op de gezondheidszorg. Gelukkig stijgt naast de zorgpremie ook de hoogte van de zorgtoeslag.

Collectieve zorgverzekering verdwijnt

Ben je aangesloten bij een collectieve verzekering? Dan verandert er aankomend jaar veel voor je. Per 1 januari 2023 verdwijnt de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Verzekeraars mogen wel nog korting geven op de aanvullende verzekering. Half november ontvang je de nieuwe zorgpolis van je verzekeraar, maar dan zonder korting op de basisverzekering. Door de veranderingen is deze verzekering misschien niet de meer de beste optie voor jou. Vergelijk daarom zodra het kan zorgverzekeringen, zodat je aankomend jaar niet onnodig veel betaalt.

Andere wijzigingen basisverzekering

De inhoud en vergoedingen van de basisverzekering zijn bij elke verzekeraar hetzelfde. Wel kan er per verzekeraar verschil zitten in het aantal zorgverleners waar je bij terecht kunt. Voor 2023 zijn er niet veel aanpassingen aan de inhoud van de basisverzekering:

  • NIPT-test wordt in 2023 toegevoegd aan de basisverzekering. Dit bloedonderzoek signaleert bij zwangere vrouwen of de baby bijvoorbeeld het edwards-, patau- of downsyndroom ontwikkelt. Momenteel vergoedt de verzekering dit alleen bij medische indicatie. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze NIPT-test wel.
  • Waar de NIPT-test aan de basisverzekering wordt toegevoegd, verdwijnt de combinatietest voor zwangere vrouwen.
  • Vitamine D verdwijnt uit de vergoedingen van de basisverzekering. Per 1 januari 2023 moet je de kosten hiervoor zelf gaan betalen.
  • De basisverzekering is al tijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona. Deze hulp bij ernstige coronaklachten wordt aankomend jaar verlengd.

Wat niet wijzigt aankomend jaar is het eigen risico. Dit staat sinds 2016 al op 385 euro en dat gaat ook dit jaar niet veranderen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Uiterlijk 12 november zijn de premies voor de basisverzekering van alle verzekeraars bekend. Vanaf dat moment is het mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken. Omdat de zorgverzekering ieder jaar wijzigt, is het mogelijk dat je door overstappen goedkoper uit bent. Daarnaast kan je zorgbehoefte veranderd zijn, waardoor een andere verzekering beter bij je past. Of misschien zijn de afspraken die jouw verzekeraar met bepaald zorgverleners heeft veranderd. Vergelijk dus elk jaar je zorgverzekering, ook al ben je nu tevreden.

Beeld: iStock