Zo ga je het beste om met tegenslagen op je werk

Hoofd omhoog en schouders eronder!

Tegenslagen op werk kunnen veel impact hebben op je leven. De moed erin houden als alles tegen zit is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom een aantal tips zodat je snel weer back on track bent. 

Ontslagen worden

Je baan verliezen is qua niveau van stress hetzelfde als een partner verliezen, dus wees lief voor jezelf. Je hoeft niet rond te lopen en te zeggen: 'Het is allemaal prima'. Ontslagen worden kan erg persoonlijk voelen, maar zie het niet als het einde van je carrière. Het betekent niet dat je overbodig bent en falen maakt je niet tot een mislukking. Het maakt je menselijk. Neem een stapje terug en kijk welke stap je nu kunt maken.

Je hebt de baan niet gekregen

Geef jezelf een dag of twee de tijd om je vreselijk te voelen en zeg dan: 'Oké, wat nu?'. Zie het niet als falen. Dat jij niet alles hebt wat dat bedrijf 'zoekt', betekent niet dat je niet goed genoeg bent. Neem een stap terug en kijk hoe je jezelf kunt ontwikkelen. Het helpt ook om jezelf eraan te herinneren dat er buiten werk ook een wereld is en daar even van te genieten. Geef jezelf de tijd om je motivatie terug te vinden zodat je weer de volle 100% kan geven.

Geen promotie

Het feit dat je geen loonsverhoging krijgt of wordt afgewezen voor een promotie maakt je niet waardeloos. Kijk naar wat je wellicht beter kunt doen of kan veranderen aan je werkhouding. Haal je emoties eruit door het te bespreken met een vriend(in) die er vanuit een ander perspectief naar kan kijken. Het is moeilijk, maar probeer te knallen op je werk tot de volgende kans zich aandient.

Beeld: iStock