Duitse pers vraagt zich af: gaat het wel goed met prinses Beatrix?

Terechte zorgen, of moeten we dit vooral met een korreltje zout nemen?

Prinses Beatrix opent jubileumexpositie 175 jaar Pulchri studio

Prinses Beatrix verscheen dit weekend weer ogenschijnlijk fris en fruitig op Paleis Soestdijk. Maar buitenlandse royalty-watchers maken zich zorgen om ons voormalig koningin. Zowel in de Duitse als Belgische pers verschenen vraagtekens over de gezondheid van Beatrix.

Terug op Soestdijk

Hoewel ze alweer bijna tien jaar koningin-af is, werkt prinses Beatrix nog lekker door. Zo was ze afgelopen weekend weer eens te vinden bij Paleis Soestdijk om wandelaars te feliciteren die met het bewandelen van het 'Oranjepad' geld ophaalden voor het Prinses Beatrix Spierfonds. De voormalige vorstin zag er trots en vrolijk uit op het bordes van haar ouderlijk huis.

Beatrix op Soestdijk, 8 oktober 2022. Beeld: BrunoPress

Moeilijke periode

Maar volgens de buitenlandse pers zit prinses Beatrix eigenlijk helemaal niet zo lekker in haar vel. Of de royaltykenners van ver nou echt de inside information hebben, is natuurlijk maar de vraag. Feit is wel dat het deze maand precies twintig jaar geleden is dat prins Claus overleed. Volgens het Duitse Bunte heeft de voormalige vorstin het nog altijd moeilijk met dit verlies. Helemaal nu de laatste rustplaats van haar echtgenoot niet écht 'rustig' is. De Grafkelder van de Oranjes in de Delftse Nieuwe Kerk wordt momenteel namelijk uitgebreid. Een lange klus, die ook nog tonnen meer blijkt te kosten dan gepland (= nog meer heisa rondom de kosten van de royals).

Eenzaamheid

Ook de Belgische royaltyjournalist Erlend Hamerlijnck bespeurt een hoop verdriet bij prinses Beatrix. Ze zou zich eenzaam en depressief voelen en nog elke dag rouwen om haar overleden zoon Friso (via HLN). Wat niet meehelpt, is dat de prinses niet op frequente familiebezoekjes kan rekenen. De koning en koningin hebben hun handen vol aan hun drukke baan, de kleinkinderen hebben nu hun eigen (studenten)leven, ook in het buitenland. Kleindochters prinses Alexia en gravin Leonore wonen helemaal in Wales, gravinnen Luana en Zaria (de dochters van Mabel en Friso) wonen in Londen. Die zitten dus niet elke zondag aan de koffie in Slot Drakensteyn.

Wel iets om naar toe te leven: over een paar maanden viert Beatrix haar 85e verjaardag. Een mooie mijlpaal om de hele familie te verzamelen en al die kleindochters weer even terug te laten vliegen, toch?

Bron: Beau Monde, OK! Magazine, Bunte, HLN, Story, Vorsten | Beeld: BrunoPress