5 Vragen aan... Imanuelle Grives

"Wat als je je constant afgewezen voelt?"

Premiere Zwanger en Co

Samen met rapper Winne maakt Floris van Delft een intieme hiphop-voorstelling over jongens die opgroeien in een wereld waar ze hun plek niet kunnen vinden. Angry young men is een combinatie van rap en theater waarbij twee jongens een aangrijpend gesprek voeren met hun moeder. Eén van de hoofdrollen wordt gespeeld door Imanuelle Grives. "Ik denk dat jongeren het nu moeilijker hebben dan ik vroeger."

1. Wat vertelt de voorstelling voor jou?

"De voorstelling verkent voor mij in zo’n tachtig minuten de vragen: wie is er verantwoordelijk als er een heftig voorval plaatsvindt en does it take a village to raise a child? Met lekkere hiphoptracks geschreven door rapper Winne en verschillende perspectieven, van intiem tot op breder maatschappelijk niveau, laten we de kijker hierover nadenken."

2. Hoe denk je persoonlijk over jongeren en de uitdagingen om hun plek in het leven te vinden?

"Ik klink misschien als een tante als ik dit zeg, maar ik denk dat jongeren het nu moeilijker hebben dan ik het vroeger had. Meer prikkels, meer druk, meer stress. Volgens mij is het best een uitdaging om in deze tijd op te groeien en je eigen identiteit te vinden. Wat als je je constant afgewezen voelt of niet weet hóe je contact kunt maken? Kun je echt jezelf zijn en worden? Ik zie ook bij nichtjes en neefjes dat ze steeds meer op zichzelf zijn en minder live met elkaar in contact zijn."

3. Heeft iets je verrast tijdens de voorbereiding van deze voorstelling?

"Er komen - met slechts vier acteurs - zéker tien verschillende personages voorbij. Mijn collega’s Mees en Juan weten met hun vertolking van opgroeiende jongens écht heel mooi een kijkje in het hart van twee jonge jongens te geven. Dat raakte me tijdens de voorbereiding enorm, de kwetsbaarheid van de karakters en de achtergrondverhalen."

4. Wat hoop je dat mensen meenemen van deze voorstelling?

"Dat wij allemaal een rol spelen in elkaars leven. En dat we - ook als we wegkijken - onderdeel zijn van een systeem. Ik hoop ook dat de voorstelling de dialoog bevordert over uitdagingen rondom ‘probleemjongeren’. En dat we hen minder als probleem gaan zien, we hebben allemaal een beetje liefde nodig, toch?"

5. Welke dingen zien we verder nog van je dit jaar?

"We touren nog zéker tot aan het einde van het jaar met de voorstelling, dus dat zal mijn grootste focus zijn dit jaar. Verder kwam deze zomer de film Zwanger & Co uit (vanaf 7 juli, red.) en heb ik boekingen voor motivational speeches voor jongeren."

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: BrunoPress