Lonneke Nootenboom: 'Als je je via de Lonneke-methode kleedt, kan het nooit misgaan'

De stylist deelt haar beste fashion tips.

Styliste Lonneke Nooteboom is gasthoofdredacteur van deze Elegance. Ze weet precies wat je in je kast moet hebben, hoe je vintage schatten scoort en je outfit met accessoires eigen maakt. Zeven mode-anekdotes van onze favoriete modekenner.

1. Keypieces

"Ik krijg heel vaak de vraag van vrouwen wat ze moeten kopen per seizoen en hoe ze de kleren die ze al hebben, moeten dragen. Ik heb een speciaal systeem bedacht waar ik zelf bij zweer. Als je je elke dag zo aankleedt, kan het eigenlijk niet misgaan. Ik heb het de Lonneke-methode genoemd en die is heel simpel: je verdeelt je kast in tweeën. Hang aan de ene kant je keypieces en aan de andere kant je basics. Als leidraad kun je een verdeling van ongeveer 30 om 70 procent aanhouden. Een keypiece is een blikvanger, iets in een felle kleur of een opvallend item. Elke dag kies je één keypiece en vul je de rest aan met basic items. Dat kan een blouse of blazer zijn of misschien een accessoire. Belangrijkste is natuurlijk dat jij je knap voelt."

2. Chanel-jasje

"Een vintage Chanel-jasje heb je voor het leven. Ik kijk regelmatig bij Kern1 Store, die controleren de jasjes op echtheid. Maar laatst gebeurde er iets waar ik normaalgesproken alleen van kan dromen. Ik kreeg een bericht van een volger op Instagram, die in St.Tropez een goudkleurige vintage Chanel-blazer had zien hangen. Ze vroeg me om advies, of ze het moest kopen. Toen ik het jasje op de foto zag, was ik zelf op slag verliefd en ik vertelde haar dat ze het moest doen. Een dag later liet ze weten dat ze het toch niet had gekocht en heb ik haar gevraagd of ze het voor mij wilde meenemen. Het jasje zit me als gegoten."

3. Oversized en camelkleurig

"Een oversized camelkleurige jas blijft een hit. Ook deze herfst en winter zien we ze weer volop. Ik kocht de mijne in een kringloopwinkel in Cambridge voor een paar pond. Ik was daar voor het huwelijk van een vriendin en we liepen door de stad en ik werd die tweedehandswinkels gewoon ingezogen. Mijn vriendin zei nog: Ga je hier naar binnen, ieuw? Maar toen hing daar die jas, helemaal piekfijn en in de perfecte maat. Ik heb hem een week buitengehangen en nu draag ik hem elke winter. Ik snap dat mensen tweedehandswinkels vaak wat muf vinden, maar mijn advies is: ga altijd even kijken. Je weet nooit wat voor schatten je er tegenkomt. Ik heb vaak niet meer dan drie minuten nodig om te zien of er iets tussen hangt. Zelfs bij Episode hangen vaak de mooiste en meest originele items. In mijn dorp loop ik ook altijd even de tweedehandswinkels in en hoop ik een vintage Celine-schat te ontdekken."

4. Online

"Nog een tip: online vintage shoppen. Je hebt Vinted, Rebelle, Vestiaire Collective en Farfetch, waar je tweedehands items voor een mooie prijs kunt vinden. Voor mij is dat pure ontspanning. In mijn kasjmier pak op de bank met een glas wijn en dan al die sites langsgaan."

5. Ring

"Een echte eyecatcher is mijn bloemenring van Bergman Jewels. Je gaat naar haar atelier en daar kies je elk onderdeel zelf; van de bloemblaadjes tot de steen in het midden en of je de band wel of niet wilt versieren met diamantjes. Het is echt een opvallende ring. Ik had niet verwacht dat ik hem zoveel zou dragen, maar ik heb hem elke dag om."

6. Leesbril

"Ik heb nog nooit zoveel opmerkingen gehad als over mijn leesbril. Die vond ik eigenlijk per toeval. Ik was met mijn man Luc aan het winkelen voor zijn verjaardag in Antwerpen en de eigenares van de Meeussen Galerie Optiek had haar leesbril aan zo’n koordje hangen. Op een gegeven moment moest ze een prijsje checken, ze zette haar bril op en ik dacht: die moet ik hebben. Het is een Dior-bril met glazen op sterkte."

7. Witte blouse

"Mijn advies: investeer in goede basics, want daar kun je echt je hele leven mee vooruit. En als je dan één ding moet kiezen, ga dan voor een witte blouse. Iedereen ziet er knap uit in een frisse witte blouse. De een houdt van oversized, de ander draagt liever een passend model. Ik draag ze graag met grote pofmouwen. Veel mensen zeggen dat ze flets worden van wit, maar dat is niet zo. Juist kleuren als nude of lichtroze, daar word je flets van. Een witte blouse staat mooi onder een vest, blazer en een leren jack."

Fotografie: Martijn Senders | Creative Director: Pedro Dias