Geen airco? Zo blijft het thuis toch koel

Deze hacks komen de komende dagen goed van pas.

Exhausted girl using paper waver, suffering from hot summer weather.

Er komt een hittegolf aan en dat betekent dat het in veel huishoudens ook binnen tropisch warm is. Een airco doet natuurlijk wonderen, maar dat heeft lang niet iedereen. Wij delen daarom de beste tips om het toch koel te houden in huis!

Haal veel planten in huis

Planten zorgen niet alleen voor extra sfeer, maar houden je huis tijdens warme dagen ook lekker koel. Met name treurvijgen en rubberplanten zijn aanraders, want die staan erom bekend dat ze lucht vochtiger maken en laten afkoelen. Overigens geldt dit advies niet alleen voor binnen in je huis, maar ook voor de buitenkant. Gevelplanten zorgen voor koelte en als je een plat dak hebt, is het een goed idee om daar een groen dak van te maken.

Bouw je eigen aircosysteem

Heb je een ventilator in huis? Daarmee kun je heel eenvoudig je eigen aircosysteem bouwen. Vul twee lege flessen voor ongeveer tachtig procent met water en leg ze in de vriezer. Door ze niet volledig te vullen, voorkom je dat ze in de vriezer openbarsten. Als de flessen goed genoeg bevroren zijn, kun je ze op een theedoek op de grond zetten. Plaats de ventilator erachter en voilà: er wordt ijskoude lucht door je huis geblazen. Als alternatief voor de flessen kun je overigens ook een bak met ijsklontjes gebruiken.

Laat ramen en gordijnen dicht

Het openen van je ramen en gordijnen kan voor lichtinval en een briesje zorgen, maar het is toch verstandig om ze tijdens een warme dag dicht te laten. Rolluiken en zonneschermen kunnen op zo’n dag het beste vanaf de ochtend omlaag. De verleiding is groot om alle ramen in je huis tegen elkaar open te zetten voor een heerlijk briesje, maar daarmee kun je het beste wachten tot het eind van de dag. Anders komt er allemaal maar hele warme lucht je huis binnen.

Zet apparaten uit

Tot slot: apparaten die in je huis staan, geven allemaal warmte af. Zorg er op warme dagen dus voor dat je zoveel mogelijk van die apparaten uit hebt staan. We kunnen best eens een avondje zonder tv, computer en een uitgebreide ovenmaaltijd, toch?

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock