Wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met het drinken van koffie

Toch goed om te weten.

Als je stopt met het drinken van koffie kan het voelen alsof iemand met een koekenpan tegen je hoofd aan heeft geslagen. Zijn dat ontwenningsverschijnselen of is cafeïne een magische stof dat onderliggende hoofdpijn maskeert? Wij hebben het antwoord.

Hersenen

Cafeïne pept je op door het beïnvloeden van een stof in je hersenen genaamd adenosine.  Adenosine is een stof die zich 'ophoopt' in je hersenen, waardoor je slaperig wordt. Cafeïne blokkeert de absorptie van adenosine, waardoor de slaperigheid die je anders zou ervaren wordt voorkomen. Dit alles kan gebeuren door één kopje koffie.

Opgewekt

Als je regelmatig aanzienlijke hoeveelheden cafeïne gebruikt, dan raken je hersenen gewend aan de lage hoeveelheid adenosine. Daardoor raak je minder gevoelig voor de effecten van cafeïne die je consumeert. Dit betekent dat je na verloop van tijd meer cafeïne moet innemen voor hetzelfde opgewekte effect.

Hoofdpijn

Hoe meer koffie je drinkt, hoe erger je ontwenningsverschijnselen kunnen zijn. Bij het stoppen van koffie drinken, moeten je hersenen wennen aan de grote hoeveelheid adenosine die zich in de hersenen plaatsvindt. Dit kan voor hoofdpijn en duizeligheid zorgen. Gelukkig gaan de symptomen vaak binnen ongeveer twee weken na het stoppen weg.

Cafeïnevrij

Je kunt de hoofdpijn en andere onaangename symptomen voorkomen door je cafeïne innamen langzaam af te bouwen in plaats van in één keer te stoppen. Dit kan doormiddel van cafeïnevrije koffie. Meng één deel van cafeïnevrije koffie met de koffie die je normaal altijd drinkt. Door steeds een grotere hoeveelheid erin te mengen, drink je uiteindelijk alleen maar cafeïnevrije koffie.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock