Alles wat je moet weten over hormoontherapie tijdens de overgang

Zo zit het dus!

Happy attractive senior woman in a field in summer

Het hoort erbij: de overgang. Niemand kijkt er naar uit, maar op de een heeft het een veel heftigere impact dan op de ander. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei experts die claimen hier verlichting voor te kunnen bieden. Maar hoe zit dat nu echt?

Hormoontherapie tijdens de overgang

Niet iedereen heeft evenveel last van de overgang. Voor sommige mensen is dit echt een donkere wolk die je leven ontzettend komt verstoren. Anderen ondervinden er maar weinig problemen van. Maar als je nu in die eerste groep valt: wat dan? Kiezen op elkaar en gewoon volhouden? Voor steeds meer vrouwen biedt hormoontherapie de uitkomst.

Wat houdt het in?

Catherine van Heest, van Care for Women, legt uit dat er twee methoden van hormoonaanvulling bestaan. "Aan de ene kant heb je hormoontherapie, dat krijg je via de huisarts of via de gynaecoloog. En aan de andere kant heb je plantaardige of natuurlijke hormonen. Voorbeelden daarvan zijn soja, de rode klaver en de koetseroets", vertelt ze aan Margriet. Gynaecoloog Dorenda van Dijken deelt dat die hormoontherapie in verschillende vormen beschikbaar is, zoals tabletten, gels, of sprays. Overgangsconsulent Jos Teunis legt uit dat je nooit zomaar aan zo'n hormoontherapie moet beginnen. "Laat je goed informeren door een overgangsconsulent of een gespecialiseerde gynaecoloog. Want dan kunnen we op maat kijken wat bij je past", stelt hij.

En de risico's?

Een veelgehoord bezwaar tegen de hormoontherapie is dat het zou lijden tot een verhoogd risico op borstkanker. Van Dijken legt uit: "Vanaf je vijftigste heb je sowieso twaalf procent meer kans (één op de acht vrouwen) om borstkanker te krijgen. Dus je leeftijd is eigenlijk je grootste risico. Hormoontherapie hoeft daar, als je verder geen andere risicofactoren hebt, niets aan toe te voegen en geeft dus geen vergroot risico op borstkanker."

Goed om te weten dus! Mocht je nu zelf ook benieuwd zijn wat voor jou de mogelijkheden zijn qua hormoontherapie, bespreek dit dan met bijvoorbeeld je huisarts of gynaecoloog.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock