Koffer kwijt op het vliegveld? Dit moet je doen

De kans dat-ie zoek raakt is groter dan ooit.

Woman carrying suitcases across hall of airport

Het is inmiddels overal bekend: ga je op vakantie, dan bestaat door het grote personeelstekort de kans dat je koffer zoek raakt. Heel erg vervelend. Wij delen handige tips.

Personeelstekort

Bij de bagageband op Schiphol struikel je nu over de verdwaalde trolleys en rugzakken bij de bagageband. Door een personeelstekort bij de bagage-afhandeling lopen een hoop reizigers het gevaar dat hun spullen niet meevliegen naar de vakantiebestemming. “Dit wordt deze zomer een groot probleem”, vertelt MAX Ombudsman Jeanine Janssen in MAX Vakantieman.

Wat nu?

Als je je bagage kwijtraakt, meld je dit altijd eerst bij de lost & found balie op het vliegveld. Dit kan online of via het PIR-formulier. Janssen tipt om een kopie van het formulier te krijgen, want daarop staat het registratienummer van de vermissing. “Blijft je koffer een paar dagen weg, dan heb je nieuwe kleren en toiletspullen nodig. Bewaar daar wel de bonnetjes van, want de aankoopbedragen kan je declareren bij de luchtvaartmaatschappij.” Je kunt overigens niet alles declareren. “Het moet wel redelijk, passend en noodzakelijk zijn.”

Claim indienen

Indien je rolstoel kwijt is, kun je er eentje huren. Die kosten moet je ook vergoed krijgen, legt Janssen uit. “Als de rolstoel na 21 dagen nog niet terug is, dan wordt hij als verloren beschouwd.” In dat geval kun je een claim indienen en heb je recht op maximaal 1288 trekkingsrechten, dit staat gelijk aan ongeveer €1.550 euro. Heeft je bagage of hulpmiddel meer waarde, dan moet je dat van tevoren melden bij de luchtvaartmaatschappij.

Foto’s van je bagage

Om niet voor verrassingen te komen te staan, geeft Janssen een paar handige tips aan reizigers. “Neem niet je allerduurste spullen mee op vakantie. En maak voor vertrek foto’s van je bagage, want raakt die kwijt dan weet je wat je mist en kun je het declareren. Maar daarvoor moet je wel bonnetjes van de aankopen, je koffer en alles wat er in zit, kunnen laten zien.”

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: Istock