Actrice Jamie Chung gebruikte draagmoeder: 'Een zwangerschap zou mijn carrière schaden'

“Het is een compromis dat we als stel samen hebben gemaakt”

Iedereen was verbaasd toen de Amerikaanse actrice Jamie Chung haar tweeling voorstelde aan de wereld, omdat ze nooit zwanger was geweest. Ze vertelt daarom voor het eerst openhartig over het draagmoederschap.

Draagmoederschap

Afgelopen oktober verwelkomden Jamie en haar man Bryan Greenberg een tweeling: twee zoontjes. Het was een verrassing voor hun fans, want niemand wist dat Jamie zwanger was. En dat was ze eigenlijk ook niet. In een interview met Today Parents vertelt de Dexter: New Blood-actrice openhartig waarom zij en haar partner een draagmoeder hebben gebruikt om een gezinnetje te stichten.

“Ik was doodsbang om zwanger te worden. Ik was doodsbang om mijn leven twee jaar on hold te zetten. In mijn industrie voelt het alsof je makkelijk wordt vergeten als je niet binnen een maand na je laatste job werkt.” Jamie en haar man Bryan hadden altijd de wens om een kindje te krijgen en Jamie ziet het draagmoederschap als “een compromis dat we als stel samen hebben gemaakt”.

Carrière

Jamie timmert momenteel hard aan de weg als actrice. Ze speelde in Samurai Girl, had ze gastrollen in Castle, Grey’s Anatomy en This is Us en was ze te zien in de series Once Upon a Time, Believe, Gotham en Dexter: New Blood. Ze is er trots op dat ze een naam voor zichzelf aan het maken is in Hollywood en benadrukt dat ze niet om andere redenen gebruik maakte van een draagmoeder.

“Mensen denken waarschijnlijk: ‘o, ze is zo ijdel. Ze wilde niet zwanger worden’, maar het was veel ingewikkelder dan dat”, vertelt de actrice. “Voor mij, persoonlijk, en daar laat ik het bij: ik heb mijn hele leven zo hard gewerkt om te bereiken wat ik nu bereikt heb. Ik wilde geen kansen verliezen. Ik wilde geen wrok koesteren.”

Stigma

In Amerika geldt een andere regelgeving dan in Nederland wanneer het gaat om het draagmoederschap. Het is overzees over het algemeen ‘makkelijker’ om gebruik te maken van een draagmoeder, maar Jamie merkt op dat er nog een enorm stigma rust op dit onderwerp. In 2019 deelde de actrice nog wel openhartig dat ze haar eicellen had ingevroren, maar het draagmoederschap hield ze heel privé.

“Ik denk dat er een beetje schaamte was”, verklaart Jamie. “Het is nog steeds niet heel gebruikelijk en we waren niet klaar voor alle oordelen. We wilden onszelf beschermen. We maakten het bekend toen wij daar klaar voor waren.”

Marie Claire | Beeld: BrunoPress