Een volle handtas? Dit gewicht is ergonomisch verantwoord

Let jij er weleens op hoe zwaar je tas is?

Een sleutelbos, een agenda, een make-uptas en een portemonnee die al bijna een clutch op zich is: in een handtas wordt je hele hebben en houwen gestopt. Want, je weet maar nooit wanneer iets van pas komt. Alles bij elkaar zorgt wel voor aardig wat gewicht wat je dagelijks met je mee draagt. Daarom de vraag: wat is precies ergonomisch verantwoord als het aankomt op het gewicht van je schoudertas?

Gewicht

Een tas aan je schouder hangen is handig, zeker als hij lekker groot is. Daar kan mooi alles in wat je die dag nodig hebt, van een lippenstift tot een laptop. Maar let jij er weleens op hoe zwaar je tas is? Het gewicht van je schoudertas mag namelijk maar tien procent van je eigen gewicht zijn. Weeg jij 70 kilo? Dan mag je schoudertas maximaal 7 kilo zijn. Een flink gewicht, als je het ons vraagt. Je schouder krijgt daarmee toch best wat te verduren. Hang je handtas daarom regelmatig aan de andere schouder om zo klachten te voorkomen. Ook kun je het beste kiezen voor een tas met een brede band.

Andere manier van dragen

Bovenstaand gewicht geldt wanneer je de schoudertas daadwerkelijk op je schouder met je meedraagt. Heb je een tas die je hangend aan je arm met je meedraagt? Dan mag die niet meer dan 4,5 kilo wegen. Voor een clutch geldt overigens dat-ie niet meer dan 2,5 kilo mag wegen.

Rugzak

Een rugzak rust natuurlijk op beide schouders, maar dat betekent niet dat je hem zomaar vol kunt proppen. Wel mag je hier meer in doen dan in een schoudertas. Hiervoor geldt de regel dat je twintig procent van je lichaamsgewicht mee mag nemen in een rugzak. Iemand van 70 kilo mag nu dus 14 kilo meenemen. Wel is het verstandig om een rugzak te kiezen die je om je middel kunt vastmaken met een band voor extra steun.

Bron: Tipenweetjes | Beeld: BrunoPress