Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je beste, mooiste en meestbesproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.
Fabrique des Lumières
In de Zuiveringshal West op het Westergasterrein in Amsterdam is een nieuw digitaal kunstcentrum: Fabrique des Lumières. Het permanente kunstcentrum in Amsterdam is een initiatief van het Franse bedrijf Culturespaces dat bekend is van de oprichting van Atelier des Lumières in Parijs. In Fabrique des Lumières zullen immersieve exposities te zien zijn van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars. Met behulp van geavanceerde technologie worden de kunstwerken door lichtprojecties en begeleidende muziek tot leven gebracht. De eerste expositie bestaat uit werken van de kunstenaar Gustav Klimt en zijn tijdgenoten en biedt de bezoeker een nieuw perspectief op de Weense schilderkunst van de negentiende en twintigste eeuw. Deze en drie andere exposities zijn te zien
t/m 31 december, fabrique-lumieres.com
Museumnacht Leiden
Dertien musea zullen tijdens de Museumnacht hun deuren openen zodat bezoekers de unieke kans krijgen om deze locaties in een ander licht mee te maken. Het bezoek aan deze musea wordt verrijkt met een bomvol programma bestaande uit evenementen, lezingen, optredens, fotolocaties, workshops, experimenten en vele andere ervaringen. De Museumnacht Leiden heeft dit jaar als thema ‘Déjà Vu’, en belooft dan ook een onvergetelijke avond te worden waarbij er voor iedereen iets te ontdekken valt! Voor hen die geen genoeg kunnen krijgen van de Nacht zal er ter afsluiting een afterparty plaatsvinden.
28 mei, museumnachtleiden.nl
#uncut van het Nederlands Kamerkoor
Vivian was vroeger gevangen in het lichaam van een jongen. Dit is háár verhaal. Uncut, onversneden. En ja, dat is de vraag die haar het meest wordt gesteld. De confronterende én poëtische voorstelling #uncut vertelt het verhaal van Vivian, trans vrouw of gewoon vrouw. Wie mag het zeggen? Ze kijkt terug op een transitie die niet alleen moedig was, maar ook nieuwe vragen oproept. Na een langdurig traject van psychologisch onderzoek en medische ingrepen is zij nu wie zij wilde zijn. Toch? Maar wat aan te vangen met haar verleden? Wat te doen met de oude foto's? Wie was ze toen, en wie is ze nu? In een collage van flashbacks, afgezet tegen het hier en nu, dendert Vivian door de emotionele achtbaan van voor en na haar beslissing, die geen beslissing was. Geen beslissing kon zijn. Omdat het was zoals het was zoals het is zoals het moet zijn.
24 mei t/m 5 juni, nederlandskamerkoor.nl
De Golvende Lijn
Deze tentoonstelling in het Cuypershuis in Roermond toont een ruimtevullende installatie van kunstenaar Christie van der Haak in combinatie met het werk van architect Pierre Cuypers (1827-1921) en zijn tijdgenoten. Het gebruik van repeterende patronen vormt een rode draad in zowel het werk van Cuypers als dat van Van der Haak. De Golvende Lijn laat de kracht zien van decoratie in architectuur en interieur - nu en in het verleden. Dit gebeurt aan de hand van objecten en filmopnames van beroemde bouwwerken van onder andere Cuypers. Speciaal voor de tentoonstelling richt kunstenaar Van der Haak een ruimte in met haar handgetekende kleurrijke motieven.
21 mei 2022 t/m 5 maart 2023, cuypershuisroermond.nl
De brieven van Mia
Britte Lagcher, Liza Macedo dos Santos en Peter van Heeringen spelen hoofdrollen in de spannende, poëtische en muzikale voorstelling over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee mensen uit verschillende werelden die allebei een oorlog hebben meegemaakt. Het Syrische meisje Leila woont samen met haar moeder en broertje in een asielzoekerscentrum. Wanneer ze voor een schoolproject de zolder bij de Joodse meneer Cohen opruimt, vindt ze een stapel vergeten brieven. Ze blijken van Mia, de in de Tweede Wereldoorlog verdwenen jeugdliefde van meneer Cohen. Vastberaden besluit Leila het mysterie rondom de brievenschrijfster te ontrafelen. Samen met meneer Cohen komt ze terecht in een spannende speurtocht naar het lot van Mia. Wie was die Mia en wat is er met haar gebeurd? En zou het kunnen zijn dat ze de oorlog heeft overleefd? De brieven van Mia is naar het succesvolle boek van Astrid Sy, bewerkt door George Elias Tobal.
t/m 25 juni, georgeeneranproducties.nl
Anna Bolena
Bij De Nationale Opera is binnenkort Donizetti's Anna Bolena te zien. Het vormt het begin van de Tudor-trilogie die De Nationale Opera in de loop van drie seizoenen zal brengen. De drie grote belcanto-opera’s hebben het leven van koningin Elisabeth I als rode draad. Na Anna Bolena volgen in 2023 Maria Stuarda (over Elisabeths grootste rivaal Mary Stuart) en in 2024 Roberto Devereux (over haar minnaar de Earl of Essex). Anna Bolena heeft het leven van Anne Boleyn, de moeder van koningin Elisabeth I, tot onderwerp. Het is een opera over macht, passie, eer en kwetsbaarheid met dodelijke gevolgen en dat alles in een woelig tijdperk.
t/m 29 mei, nederlandskamerkoor.nl
Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.