Wanneer de overgang begint, is voor iedereen anders. De gemiddelde leeftijd ligt in Nederland op 51 jaar, maar het kan natuurlijk ook (veel) eerder of later zijn. Hieronder vier symptomen die zomaar het begin van de overgang zouden kunnen betekenen.
Zeven tot tien jaar
Niet alle symptomen van de overgang krijg je tegelijk – de periode waarin je menstruatie stopt duurt gemiddeld zeven tot tien jaar. Bij iedere fase horen weer andere klachten. Wij zetten op een rijtje wat de symptomen zijn van de ‘premenopauze’, oftewel de periode voordat je voor de laatste keer ongesteld wordt. Herken je deze klachten? Dan kan het zomaar betekenen dat de overgang binnenkort begint voor jouw lichaam.
1. Veranderd menstruatiepatroon
Kon jij altijd de klok gelijkzetten op het moment dat je menstruatie begon, maar is dat nu niet meer het geval? Veranderingen in de menstruatiecyclus zijn een van de duidelijkste symptomen van de overgang. Meestal worden je menstruaties eerst heviger en frequenter. Zo kan er bijvoorbeeld maar drie weken zitten tussen de dagen dat je ongesteld wordt in plaats van vier. Na een paar maanden gebeurt meestal het omgekeerde: je menstruatie wordt lichter en het duurt steeds langer voordat je weer ongesteld wordt. Je bent ‘officieel’ in de menopauze als je menstruaties een jaar lang uit zijn gebleven.
2. Eerste opvliegers
Eén van de bekendste klachten van de overgang zijn toch wel de beruchte opvliegers. Plotseling breekt het zweet je – letterlijk – uit, krijg je het warm en loopt je gezicht rood aan. Dit kan een paar seconden duren, maar je kunt ook een kwartier met een knalrode kop zitten. Geen zorgen, dit kan heel vervelend voelen, maar het is iets waar de meeste vrouwen in de menopauze mee te maken krijgen. ‘s Nachts kun je ook flinke opvliegers krijgen, waardoor je badend in het zweet wakker wordt.
3. Wisselende stemming
Uit ervaring weten we dat hormonen héél wat impact kunnen hebben op ons humeur. De dagen vlak voor de menstruatie of de maanden van de zwangerschap kunnen een achtbaan van emoties zijn. Ook tijdens de overgang blijven deze stemmingswisselingen je niet bespaard. Veel vrouwen krijgen aan het begin van de overgang te maken met deze sterke wisselingen van humeur: verdriet, boosheid én blijdschap lijkt allemaal een stuk intenser aan te voelen. Helaas betekent dit ook dat de klachten van een depressie of burn-out op de loer liggen in deze periode. Schakel altijd professionele hulp in als je je zorgen maakt.
4. Veranderingen in de vagina
De menopauze leidt ook tot veranderingen in de vagina. Zo krijgen veel vrouwen last van vaginale droogheid, wat ongemak kan geven tijdens de seks, maar ook tijdens het sporten of zitten. Daarnaast wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina dunner en droger, en daardoor kwetsbaarder en gevoeliger.
Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock