First lady van Oekraïne, Olena Zelenska, over leven in een oorlog

"Ik werd wakker tussen 4 en 5, omdat ik een geluid hoorde"

De oorlog in Oekraïne is nog altijd gaande. Olena Zelenska, de Frist Lady van het land en vrouw van president Volodymyr Zelensky, heeft een openhartig gesprek gehad met Vogue Ukraine.

Explosie

De 44-jarige scenarioschrijfster vertelt over het moment dat de oorlog begon. "Het was een normale werkdag geweest en de kinderen waren naar school gegaan. We waren gespannen, omdat er gesproken werd over een mogelijke invasie. Maar tot op het laatste moment geloofde ik niet dat het ook echt zou gebeuren", vertelt ze.

"Ik werd wakker tussen 4 en 5, omdat ik een geluid hoorde", herinnert ze zich. "Ik had niet meteen door dat het een explosie was; ik wist niet wat het kon zijn. Mijn man lag niet in bed. Toen ik ging kijken, trof ik hem al helemaal klaar aan in zijn pak. 'Het is begonnen', is alles wat hij zei."

Kinderen

Olena legt uit dat er geen paniek ontstond, maar wel verwarring. Vooral de vraag wat ze met de kinderen moesten doen, hield hun bezig. "Mijn man vroeg me om alvast spullen in te pakken en onze documenten klaar te leggen, voor het geval dat", vertelt ze. "Er was geen tijd voor emoties. We moesten er voor de kinderen zijn. Dus ik probeerde sterk over te komen, te blijven lachen en energiek te zijn."

Ze legt uit dat het, als een moeder, onmogelijk was om haar kinderen te beschermen tegen de realiteit van de oorlog. "Het is niet iets wat kinderen horen te zien, maar je kunt niks van ze verbergen. De beste strategie is de waarheid vertellen", zegt ze. En dus bespreekt ze alles met haar dochter (17) en zoon (9). "Ik probeer al hun vragen te beantwoorden. We praten veel. Het is belangrijk om over pijn te praten en niet voor jezelf te houden. Ik blijf positief als ze vragen wanneer ze hun vader weer zien. En leg uit waarom we de kelder in moeten en het licht niet aan mogen doen."

Gescheiden

De First Lady heeft haar man sinds het begin van de oorlog niet meer gezien, laat ze weten. De presidentiële kantoren werden het militaire hoofdkwartier en daar mochten ze niet blijven. Ze werd samen met de kinderen naar een veiligere plek ("Voor zover er nog veilige plekken zijn in Oekraïne") gebracht, terwijl Zelensky vecht tegen de russen. Ze spreken elkaar nu alleen nog via de telefoon. Net zoals vele andere Oekraïners verblijven ze nu in een kelder.

Trots

Olena is trots op Oekraïne. "Hij wil ons verdelen, maar dat lukt niet met Oekraïners. Wanneer een van ons wordt gemarteld, verkracht of vermoord, hebben we het gevoel dat we allemaal worden gemarteld, verkracht of vermoord. Dit zorgt ervoor dat we allemaal zullen blijven vechten", legt ze uit. "Dit doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Soldaten met wapens, leerkrachten door les te blijven geven en doktoren door operaties uit te voeren terwijl er bommen vallen."

Olena hoopt dat andere landen zullen blijven helpen door vluchtelingen met open armen te ontvangen. "Blijf ook protesteren en dring aan op actie vanuit je regering. Wij Oekraïners zijn net als jij, alleen is ons leven drastisch veranderd. We wilden onze huizen niet verlaten, maar hadden geen keus."

Bron: Vogue UK, Marie Claire UK | Beeld: BrunoPress